23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrii propusi in Cabinetul Boc, avizati favorabil

Ministrii propusi in Cabinetul Boc, avizati favorabil

Ministrii propusi sa faca parte din Cabinetul premierului desemnat Emil Boc au fost avizati favorabil marti de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cei 15 ministri sunt: Vasile Blaga – Ministerul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu – Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Radu Berceanu – Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Mihail Dumitru – Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Catalin Croitoru – Ministerul Educatiei, Cercetarii, Inovarii, Tineretului si Sportului, Mihai Seitan – Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Elena Udrea – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gabriel Sandu – Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Kelemen Hunor – Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Laszlo Borbely – Ministerul Mediului si Padurilor, Attila Cseke – Ministerul Sanatatii, Catalin Predoiu – Ministerul Justitiei, Sebastian Vladescu – Ministerul Finantelor Publice, Gabriel Oprea – Ministerul Apararii Nationale, Teodor Baconschi – Ministerul Afacerilor Externe.

In postul de vicepremier a fost desemnat Marko Bela, liderul Uniunii Democrate Maghiare din Romania. Potrivit Agerpres, noul Guvern va fi spus votului de investitura al Parlamentului miercuri, in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, cand premierul desemnat Emil Boc va prezenta si programul de guvernare. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Noul Cabinet Boc are nevoie de 236 de voturi pentru a fi investit. Votul va fi secret, cu bile.

Emil Boc a fost desemnat sa formeze Guvernul dupa ce Cabinetul pe care tot el l-a condus a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura in Parlament pe 13 octombrie. Boc a format dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2008 Executivul de coalitie PD-L – PSD, insa dupa iesirea social-democratilor de la guvernare, democrat-liberalii au ramas intr-un guvern minoritar.

Prioritati ale programului de guvernare elaborat de Emil Boc

Politica bugetara pentru anul 2010 vizeaza un deficit bugetar la 5,9% din PIB, iar masurile propuse au in vedere corectarea raportului dintre cheltuielile curente si cele de investitii. Programul de guvernare prevede, in acest sens, rationalizarea structurii institutionale a sectorului public, a numarului de angajati si a costurilor asociate, consolidarea reformelor structurale in domeniul pensiilor prin largirea bazei de contributie si printr-o gestionare mai stricta a pensiilor de invaliditate si a pensionarilor anticipate, o mai buna directionare a programelor de asistenta sociala si consolidarea celor peste 200 de ajutoare sociale existente, precum si o politica salariala prudenta in sectorul bugetar, care sa tina seama de constrangerile macroeconomice si bugetare. De asemenea, o prioritate o reprezinta promovarea legii responsabilitatii fiscale si a legii privind reforma sistemului de pensii.

La capitolul infrastructura, finalizarea Autostrazii Soarelui si a circa jumatate din Autostrada Transilvania pana in 2010 se numara printre prioritatile programului de guvernare. De asemenea, vor fi finalizate tronsoanele de pe coridorul IV pan-european intre Nadlac si Sibiu si intre Cernavoda si Constanta pana in anul 2012. In Bucuresti, vor incepe lucrarile la linia 5 de metrou: Ghencea – Pantelimon cu finalizarea primului tronson Ghencea – Eroilor pana in 2012.

In ceea ce priveste protectia mediului, 80% din populatia Romaniei va fi racordata la retelele de alimentare cu apa potabila, in timp ce 69% din populatie va avea asigurat accesul la canalizare pentru epurarea apelor uzate menajere. Realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice si reevaluarea proiectului Rosia Montana reprezinta unele dintre obiectivele autoritatilor in domeniul resurselor minerale cuprinse in programul de guvernare pentru perioada 2009 – 2012.

La capitolul reforma administratiei publice, Executivul va urmari cresterea autonomiei colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare si patrimoniale, cu respectarea principiului subsidiaritatii, restructurarea administratiei publice centrale si locale, prin masuri de crestere a eficientei institutionale, simplificare administrativa, reducere a cheltuielilor curente si crestere a transparentei in relatia cu cetatenii si cresterea calitatii si accesului la servicii publice.

Guvernul isi propune cresterea autonomiei financiare a unitatilor administrativ-teritoriale si a veniturilor bugetelor locale ale acestora prin acordarea dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si gradul de suportabilitate al populatiei, calcularea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula actuala de calcul, revizuirea cotelor defalcate din impozitul pe venit in functie de noile competente transferate autoritatilor locale in cursul procesului de descentralizare si alocarea integrala la bugetele locale a sumelor provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice, intocmai ca in cazul celor provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice.

Si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, aprobarea unei strategii nationale de dezvoltare a serviciilor sanitare pe o perioada de minimum 8 ani si dezvoltarea asistentei medicale din mediul rural reprezinta obiective ale Guvernului condus de Emil Boc. Astfel, noul Cabinet isi propune, ca directii de actiune, corelarea reformei asigurarilor medicale cu reforma sistemului de sanatate publica; punerea in aplicare a unui program national de investitii care sa permita dezvoltarea infrastructurii sanitare la standardele europene, in maximum 8 ani, inclusiv prin atragerea de fonduri europene; elaborarea planului national de paturi corelat cu nevoile de asistenta medicala a populatiei.

Un alt capitol important il reprezinta ordinea publica si siguranta cetateanului, in acest sens aderarea la Spatiul Schengen la data prevazuta – martie 2011 – pentru a asigura deplina libertate de miscare a cetatenilor romani si cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, combaterea infractionalitatii, a terorismului si criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului si consumului de droguri reprezentand prioritati de guvernare ale Executivului.

In ceea ce priveste justitia, noul Cabinet Emil Boc isi propune, in programul de guvernare, intarirea prerogativelor ministrului Justitiei in cazuri de indisciplina in sistemul judiciar si inceperea pregatirii sistemului judiciar pentru implementarea etapizata a celor patru Coduri juridice.

Pe de alta parte, elaborarea unei strategii coerente si unitare privind sistemul si institutiile de invatamant prin care se pot atinge in cel mai scurt timp posibil cele opt obiective fixate in Pactul National pentru Educatie si alocarea a 6% din PIB acestui domeniu reprezinta prioritati ale noului Guvern prevazute in programul de guvernare la capitolul educatie.

Dezvoltarea economiei culturale prin asigurarea unui cadru juridic, economic si financiar-fiscal eficient, oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural national, dezvoltarea unor politici comune intre cultura si educatie, precum si implementarea unei politici publice pentru dezvoltarea turismului cultural sunt doar cateva dintre obiectivele Guvernului Emil Boc in domeniul culturii. De asemenea, reabilitarea si dezvoltare a statiunilor turistice balneare si a infrastructurii de turism balnear reprezinta unul dintre principalele obiective in domeniul turismului din cadrul in programul de guvernare.

Obiectivul strategic al actului guvernamental in domeniul apararii nationale il reprezinta dezvoltarea, la un nivel ridicat, a capacitatii de decizie si actiune a organismului militar, adaptarea cadrului legislativ, in vederea afirmarii intereselor Romaniei si valorificarii oportunitatilor, in cadrul comunitatii europene, euro-atlantice si internationale.

Romania isi propune, totodata, sa treaca la o noua etapa in relatia cu Statele Unite ale Americii prin atragerea mai multor investitii americane, sa avanseze in procesul de ridicare a vizelor pentru romanii care calatoresc peste Ocean si sa dezvolte relatiile cu state emergente, precum India, China, Brazilia sunt cateva din prevederile programului de guvernare in ceea ce priveste politica externa. Potrivit documentului, Romania va urmari fructificarea parteneriatelor in plan bilateral si multilateral, consolidarea parteneriatelor bilaterale cu state europene, a dimensiunii transatlantice si a parteneriatului strategic cu SUA.

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei si adoptarea Conceptului de dezvoltare strategica a Romaniei 2010-2025 se afla printre prioritatile programului de guvernare in domeniul dezvoltarii. Utilizarea mai buna a pietei de capital de catre autoritati, avand ca scop consolidarea mediului de afaceri si dezvoltarea activitatilor din domeniul profesiilor liberale este una dintre prioritatile care se regasesc in programul de guvernare.

Nu in ultimul rand, asigurarea securitatii alimentare a tarii prin cresterea si diversificarea productiei agricole, precum si cresterea exportului de produse agroalimentare pentru echilibrarea balantei comerciale agricole reprezinta obiective prioritare ale programului de guvernare 2009-2012 elaborat de noul Guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă