36.4 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSpecialMinisterul Energiei vrea să suspende calendarul de liberalizare a pieţei gazelor

Ministerul Energiei vrea să suspende calendarul de liberalizare a pieţei gazelor

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care propune suspendarea calendarului de liberalizare pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017 şi stabilirea unui preţ de 60 de lei pe MWh în această perioadă pentru preţul de producţie internă destinat consumatorilor casnici şi termocentralelor, informează Agerpres

„Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488 / 2015 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, se suspendă pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017. În perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei este de 60 lei/MWh”, se arată în textul proiectului de act normativ. 

Totodată, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi termocentrale, din depozitele de înmagazinare subterană, achiziţionate începând cu data de 1 iulie 2016, este preţul de achiziţie din perioada ciclului de injecţie la care se adaugă tarifele aferente prestării serviciilor de înmagazinare subterană, aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se mai precizează în proiect. 

De asemenea, ANRE trebuie să realizeze o analiză, până la 1 martie 2017, privind preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică. 

„Schimbările neprevăzute de pe piaţa resurselor energetice primare, începând cu declinul abrupt al preţurilor la ţiţei din ultima perioadă, a generat o conjunctură deosebită în piaţa românească de gaze naturale, unde preţurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar şi cu acceptul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, au devenit comparabile şi, uneori, chiar mai mari faţă de preţurile pieţei”, se arată în nota de fundamentare. 

Citeşte şi  Preţul la gaze creşte pentru că ANRE nu a cerut nici o modificare a calendarului de liberalizare

Conform actualului calendar de liberalizare, legiferat prin HG 488/2015, de la 1 iulie 2016 preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii casnici şi pentru termocentrale ar fi trebuit să crească cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei pe MWh. 

La mijlocul lunii mai, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, preciza că a cerut Guvernului abrogarea HG 488/2015, întrucât o majorare a preţului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh. 

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileţ a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite. 

Potrivit acestuia, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creştere de 10% la preţul de producţie internă, aşa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligaţi să realizeze un coş de gaze care să aibă cel mai mic preţ. Practic, se poate ajunge şi la 70% import, dacă în acest fel coşul va fi cel mai ieftin, a adăugat preşedintele ANRE. 

Cele mai citite

Elon Musk a postat pe Twitter o poză cu Papa Francisc după 9 zile de absență de pe rețea

Elon Musk a lipsit nouă zile de pe Twitter, platforma de socializare pe care încearcă să o cumpere pentru 44 de miliarde de dolari....

Cod galben de furtuni, pentru mai multe județe. Avertizarea de caniculă a fost extinsă. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea Cod galben vizând val de căldură şi disconfort termic ridicat, pentru astăzi şi mâine. "În intervalul menţionat,...

SUA: New Tork interzice armele în spații publice

Legiuitorii din statul american New York au adoptat o lege care interzice armele în numeroase spaţii publice, inclusiv în Times Square, şi cere ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă