30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialFirea ar putea primi pe mână CET-urile. Ministerul Energiei vrea să transfere...

Firea ar putea primi pe mână CET-urile. Ministerul Energiei vrea să transfere ELCEN și RADET în subordinea Primăriei București: E clar că trebuie să creăm o singură entitate

Ministerul Energiei analizează posibilitatea de a transfera Electrocentrale București (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei până la iarnă, producătorul de energie urmând să fuzioneze cu Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET), a declarat, astăzi, ministrul de resort, Toma Petcu, la finalul unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la strategia de a fi sub aceeași autoritate atât partea de producție, cât și cea de distribuție a energiei termice în București, pentru că anii anteriori au fost de foarte multe ori sincope în această colaborare. Primăria aproba subvenții, nu le plătea către RADET, care nu le plătea către ELCEN. Erau două societăți diferite, una în subordinea Guvernului, a doua în subordinea Primăriei. Am spus clar că trebuie să creăm o singură entitate, care să administreze ambele societăți", a arătat ministrul, potrivit Agerpres.

Petcu a adăugat că așteaptă puncte de vedere de la Ministerul Justiției și de la cel al Finanțelor, pentru a analiza posibilitatea transferului ELCEN înainte de intrarea în iarnă.

"Este o strategie pe care o vom aplica în toată țara. La ora actuală, Ministerul Energiei, din toate CET-urile care există la nivel de UAT-uri (unități administrativ teritoriale — n. r.), mai gestionează doar 7-8%, aici fiind inclus și ELCEN. Ne dorim ca această trecere (de la nivel central la nivel local — n. r.), care a început din 2002 — 2004 și nu a fost dusă la capăt 100%, să fie dusă la capăt în acest mandat. Mai avem aceeași situație la Constanța și sunt discuții similare și acolo. Autoritatea publică locală este cea mai interesată, pentru populația dintr-un oraș, să existe prețuri bune și calitate în furnizarea serviciului în condițiile normale. Pentru a nu se mai crea tot timpul posibilitatea să se arunce vina dintr-o parte în alta, cel mai corect este să fie sub o singură autoritate", consideră oficialul ministerial.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla cu datoria istorică a RADET către ELCEN, Petcu a răspuns că acest lucru va fi stabilit de administratorul judiciar în planul de reorganizare.

Datorii de 3,6 miliarde lei, șterse din pix

ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut. Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a declarat, la începutul acestei luni, că în urma fuziunii prin absorbție a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment față de Electrocentrale București.

"Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbție a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînțeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanțele reciproce se șterg", a explicat Piperea.

Cele mai citite

Cât de deschise sunt firmele din România la trendul global cage-free?

Tot mai mulți consumatori și tot mai multe firme refuză să consume, respectiv să folosească ori să vândă ouă marcate cu cifra 3 și...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 166: țara vecină acuză Kremlinul de peste 27.000 de crime de război

Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei și până în prezent, potrivit unui...

Cum te pregătești pentru venirea pe lume a copilului? 4 cumpărături esențiale

Odată cu apropierea momentului în care vei naște, trebuie să ai deja cumpărate anumite lucruri esențiale pentru îngrijirea bebelușului. Chiar dacă trebuie să fii...
Ultima oră
Pe aceeași temă