34.8 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSpecialFirea ar putea primi pe mână CET-urile. Ministerul Energiei vrea să transfere...

Firea ar putea primi pe mână CET-urile. Ministerul Energiei vrea să transfere ELCEN și RADET în subordinea Primăriei București: E clar că trebuie să creăm o singură entitate

Ministerul Energiei analizează posibilitatea de a transfera Electrocentrale București (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei până la iarnă, producătorul de energie urmând să fuzioneze cu Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET), a declarat, astăzi, ministrul de resort, Toma Petcu, la finalul unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la strategia de a fi sub aceeași autoritate atât partea de producție, cât și cea de distribuție a energiei termice în București, pentru că anii anteriori au fost de foarte multe ori sincope în această colaborare. Primăria aproba subvenții, nu le plătea către RADET, care nu le plătea către ELCEN. Erau două societăți diferite, una în subordinea Guvernului, a doua în subordinea Primăriei. Am spus clar că trebuie să creăm o singură entitate, care să administreze ambele societăți", a arătat ministrul, potrivit Agerpres.

Petcu a adăugat că așteaptă puncte de vedere de la Ministerul Justiției și de la cel al Finanțelor, pentru a analiza posibilitatea transferului ELCEN înainte de intrarea în iarnă.

"Este o strategie pe care o vom aplica în toată țara. La ora actuală, Ministerul Energiei, din toate CET-urile care există la nivel de UAT-uri (unități administrativ teritoriale — n. r.), mai gestionează doar 7-8%, aici fiind inclus și ELCEN. Ne dorim ca această trecere (de la nivel central la nivel local — n. r.), care a început din 2002 — 2004 și nu a fost dusă la capăt 100%, să fie dusă la capăt în acest mandat. Mai avem aceeași situație la Constanța și sunt discuții similare și acolo. Autoritatea publică locală este cea mai interesată, pentru populația dintr-un oraș, să existe prețuri bune și calitate în furnizarea serviciului în condițiile normale. Pentru a nu se mai crea tot timpul posibilitatea să se arunce vina dintr-o parte în alta, cel mai corect este să fie sub o singură autoritate", consideră oficialul ministerial.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla cu datoria istorică a RADET către ELCEN, Petcu a răspuns că acest lucru va fi stabilit de administratorul judiciar în planul de reorganizare.

Datorii de 3,6 miliarde lei, șterse din pix

ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut. Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a declarat, la începutul acestei luni, că în urma fuziunii prin absorbție a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment față de Electrocentrale București.

"Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbție a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînțeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanțele reciproce se șterg", a explicat Piperea.

Cele mai citite

Accident grav la Cluj – O fetiță de 10 ani a fost transportată la spital, iar o tânără de 21 de ani a decedat

Accident grav la Cluj! O tânără de 21 de ani a murit, iar o fetiță de 10 ani a fost transportată la spital. Pompierii au...
00:01:13

Mai multe incendii au izbucnit în timp ce protestatarii libieni au asaltat clădirea parlamentului din Tobruk

Mai multe incendii au izbucnit în timp ce protestatarii libieni au asaltat clădirea parlamentului din Tobruk, din estul țării, pe fondul conflictului dintre fracțiunile...

Sondaj: Cei mai mulți americani nu vor ca Biden să candideze pentru al doilea mandat

Şapte din zece americani nu vor ca preşedintele SUA, Joe Biden, să candideze pentru un al doilea mandat, potrivit unui sondaj. O treime dintre respondenţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă