Peste 8,5 milioane de euro din bugetul Educaţiei se duc pe cotizaţii la diferite organizaţii internaţionale. Cei mai mulţi bani se plătesc pentru ca cercetarea Românească să aibă vizibilitate, dar nu şi rezultate. Mai mult, autorităţile nu au bani nici măcar să fie continuate cercetările începute în 2009.
Potrivit Realitatea TV, Ministerul Educaţiei plăteşte 8,5 milioane de euro anual pentru a fi membru în diferite asociaţii internaţionale. Însă pentru cercetarea din România a alocat doar 0,3% din PIB.
Cele mai multe milioane se duc la două centre de cercetări nucleare. Patru milioane de euro merg din 2010 la Centrul European pentru Fizica Particulelor Elementare. Aici fac cercetări nucleare aproape 7.000 de oameni de ştiinţă. Din România, colaborează doar 70 de ingineri şi fizicieni.
Ministerul Educaţiei cotizează şi la Institutul Dubna din Rusia, unde toate ţările estice colaborează la „nivel” nulcear.
Cu toate acestea, nici o universitate din România nu a ajuns în topul internaţional Shangai, iar cercetătorii români publică cele mai puţine lucrări în reviste cotate internaţional.
„Se păstrează o poartă deschisă pentru cercetătorii de elită să se ducă în nişte laboratoare care sunt într-adevăr dotate. Păcat că, cel puţin o sumă de 100 de ori mai mare ar trebui băgată în cercetarea de aici, autohtonă”, spune preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu.
O sumă mai mică, de peste 100.000 de euro se duce la organizaţiile internaţionale care ne evaluează elevii la matematică, ştiinţe şi citire.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au dorit să comenteze acest subiect, deşi a fost trimisă o cerere încă din luna februarie.