29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSpecialMinidelta de la marginea Tulcei, preluată de Administrația Deltei

Minidelta de la marginea Tulcei, preluată de Administrația Deltei

Suprafața de luciu de apă a ajuns la 147 hectare, fiind create 47 de hectare de zone de refugiu pentru faună.

Consilierii municipali din Tulcea și-au dat acordul ca Administrația Rezervației Biosfe­­rei Delta Dunării (ARBDD) să preia în administrare „mini-delta” de la marginea orașului.

Proiectul „Reconstrucția ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România/Ucraina” a fost finalizat luna trecută, iar hotărârea aprobată de Consiliul Municipal constituie ultimul pas care trebuia făcut din punct de vedere administrativ pentru atingerea obiectivului principal al proiectului. „La finele contractului de finanțare toate bunurile revin domeniului pu­blic al statului. Ministerul Mediului a emis un ordin în acest sens, 578/18.03.2016”, a precizat managerul de proiect, Maria Iacob. După hotărârea aprobată miercuri de consilierii locali, ARBDD va încheia cu Primăria Tulcea un proces-verbal pentru preluarea în administrare a mijloacelor fixe rezultate în urma finalizării proiectului de amenajării de la polderul Zaghen.

O „minideltă” pe 147 hectare

Proiectul vizează refacerea ­unor ecosisteme acvatice şi de zonă umedă, pierdute ca urmare a faptului că în anii 70 au fost extinse suprafeţele agricole în detrimentul ecosistemelor naturale. Activităţile derulate în cadrul proiectului vizează zona polderului Za­ghen, situat în partea de est a municipiului Tulcea, între limita estică a orașului și braţul Tulcea al Dunării.

Zona vizată este situată în „incinta îndiguită Tulcea-Malcoci-Nufăru”. În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin POS Mediu, suprafața luciului de apă de la marginea orașului a ajuns la 147 de hectare.

Au fost create 47 de hectare de zone de refugiu pentru faună, au fost modernizate stațiile de pompare și a fost reabilitat digul pe o lungime de 5,5 kilometri.

FINANȚARE

Valoarea totală a proiectului, 14 milioane euro

Proiectul de renaturare a zonei Zaghen este unul din cele trei proiecte derulate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în domeniul reconstrucției ecologice, potrivit Organismului Intermediar al Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013.

Contractul de finanțare pentru derularea proiectului de amenajare a unei „minidelte” a fost semnat pe 5 aprilie 2012, însă lucrările au început abia în urmă cu doi ani, din cauza numeroaselor contestări a rezultatelor licitațiilor. Termenul de garanție al lucrărilor este de 72 de luni. Valoarea totală a proiectului a fost de 62.353.000 lei, adică aproape 14 milioane de euro, din care 46.485.000 lei a reprezentat valoarea eligibilă, iar cea a bunurilor care vor fi administrate de ARBDD este de 54.464.000 lei.

Sunt refăcute ecosistemele acvatice, distruse în anii ’70, când au fost extinse suprafeţele agricole în detrimentul ecosistemelor naturale.

Cele mai citite

Norme mai stricte privind protecția consumatorilor intră în vigoare azi

Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme intră în vigoare...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

UPDATE, ora 12:43:Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, conform ultimului raport despre războiul din...

Trump cere înarmarea populației, după masacrul din școală

Fostul preşedinte Donald Trump a cerut "înarmarea cetăţenilor" pentru a lupta împotriva "răului din societatea noastră", care, a spus el, se află în spatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă