3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialMinerii din Oltenia ar putea intra in somaj tehnic pentru 30 de...

Minerii din Oltenia ar putea intra in somaj tehnic pentru 30 de zile

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) Targu Jiu ar putea intrerupe productia pentru 30 de zile, incepand din 15 iunie, din cauza scaderii cererii de carbune, perioada in care salariatii vor fi platiti cu 75% din salariul de baza brut, plus sporul de vechime, a anuntat marti compania, citata de Mediafax.

Propunerea va fi discutata la 31 mai de conducerea SNLO cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejner. La discutii vor participa si presedintii sindicatelor SNLO.

"Avand in vedere programul livrarilor de carbune redus din lunile iunie si iulie de un milion de tone, respectiv 1,1 milioane de tone, si stocul de carbune preconizat la sfarsitul lunii mai, de aproximativ 800.000 de tone, s-a convenit intreruperea activitatii de productie la subunitatile SNLO pe perioada 15 iunie 2009-15 iulie 2009", se arata intr-un comunicat al SNLO.

In aceasta perioada vor fi epuizate stocurile, astfel incat la reluarea activitatii sa se livreze o cantitate medie lunara, incepand cu luna august, de 1,4 milioane de tone.
"Aceasta cantitate va asigura un echilibru intre venituri si cheltuieli, fapt ce va conduce la intrarea in normalitate a activitatii societatii", se arata in comunicat.
Societatea Nationala a Lignitului are circa 9.500 de angajati.

Reprezentantii SNLO si cei ai autoritatilor vor mai discuta la sfarsitul lunii mai despre deblocarea financiara a societatii, care are de incasat peste 340 de milioane de lei si arierate sub 200 milioane lei, precum si despre realizarea programului de restructurare a SNLO negociat intre administratie si sindicate.
Totodata, se va stabili cantitatea de lignit pe toata perioada de valabilitate a strategiei energetice nationale si se va discuta emiterea unui act legislativ care sa prevada conditiile de pensionare a angajatilor din carierele de lignit.

Cele mai citite
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă