0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialMineriada “ultrașilor”. Bătaia cu premeditare în Piața Victoriei

Mineriada “ultrașilor”. Bătaia cu premeditare în Piața Victoriei

Protestul pașnic de ieri, la care au participat 150.000 de oameni, a fost spart de câteva zeci de indivizi care i-au atacat pe jandarmi. Deși SRI a informat Ministerul de Interne despre iminența unor violențe, huliganii nu au fost opriți. Între timp, ministrul Carmen Dan a găsit vinovații: jurnaliștii.

Incidentele din Piața Victoriei au început în jurul orei 22.00. Un grup de 40-50 de persoane a pătruns în piață prin Bd. Iancu de Hunedoara și i-a atacat pe jandarmi cu petarde și torțe. Forțele de ordine au ripostat în forță, cu gaze lacrimogene, în iureșul creat fiind răniți opt jandarmi și patru protestatari, dintre care doi au fost duși la Spitalul Floreasca. Printre victime s-a numărat și un jurnalist german, Christian Gesellmann. “Jandarmii l-au lovit peste picioare de câteva ori și l-au băgat într-o dubă pentru că a refuzat să șteargă filmările de pe telefonul mobil. (…) Christian mi-a scris că a stat de vorbă cu câțiva tipi care au fost săltați la fel ca el, pentru că erau în zonă. Și ei au fost bătuți, dar p-ăia bătuți bine îi țin în altă cameră. Unii plâng”, a relatat, într-o postare pe Facebook, ziarista Luiza Vasiliu.

Bătaia dintre jandarmi și huligani a durat aproximativ două ore, timp în care majoritatea protestatarilor pașnici au părăsit piața. 79 de persoane au fost reținute, în urma violențelor, fiind cercetate pentru ultraj și tulburarea ordinii publice. De asemenea, au fost date patru amenzi de câte 100 de lei și un avertisment scris pentru consum de băuturi alcoolice.

Atenție, vin huliganii!

Violențele s-au produs în Piața Victoriei, în ciuda faptului că informații despre iminența lor erau vehiculate de ore bune. SRI a informat MAI despre prezența unor grupuri turbulente în piață și despre intențiile lor, amănunt pe care ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a negat inițial. A recunoscut ieri, în timpul unei conferințe de presă, susținând însă că a fost vorba doar despre un SMS primit de la un ofițer SRI despre “activiști care participă constant la activități de acest gen și membri ai galeriilor, la modul general”, deci nu vorbea despre riscul unor turbulențe. Ministrul a spus că “informaţiile transmise erau de notorietate publică, fiind cunoscut că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor, respectiv la Clubul Sportiv Dinamo, avea loc o partidă de handbal Dinamo-Steaua”.

Și jurnaliștii știau că vor urma violențe. Cu mai bine de o oră înainte de izbucnirea scandalului, un ziarist atenționa pe Facebook: “Evitați Calea Victoriei! Și femeile, mai bine luați-o, ușor, spre Antipa. Înțeleg de pe forumurile de ultrași că va fi rău”.

În concluzie, SRI știa, presa știa, implicit MAI știa. Și, cu toate acestea, violențele s-au produs, lucru care l-a nemulțumit și pe președintele Klaus Iohannis. “A fost evident pentru oricine ce au urmărit demonstraţiile şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumesc profund. Toată lumea din instituţiile de forţă a avut toate informaţiile necesare. S-a ştiut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia şi i-au lăsat liberi să se amestece”, a declarat președintele.

Intoxicări de pe conturi false de Facebook

Despre huliganii care s-au încăierat cu jandarmii s-a spus că sunt membri ai galeriilor de fotbal, în special ai echipei Dinamo. Mai mult, s-a vehiculat ideea că “ultrașii” au fost aduși în piață și plătiți de Ionuț Negoiță, patronul clubului Dinamo, și de fratele său, Robert Negoiță, primarul PSD al sectorului 3.

Cotidianul “Prosport” a descoperit, însă, că informația despre implicarea fraților Negoiță în violențele din Piața Victoriei a pornit de la un cont de Facebook fals.

“Frații Negoiță au strâns galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Hotel și i-au adus cu autobuzele la protest înarmați cu petarde și lacrimogene ca să strice protestul din această seară. Frații Negoiță sunt membri PSD cu dosare penale care beneficiază de legea grațierii.” Aceasta este postarea inițială, de la care a pornit totul. Ea a apărut pe un cont de Facebook ce părea că-i aparține lui Ombladon, membru al trupei de hip-hop Paraziții. Ombladon, pe numele real Bogdan Ionuț Păstacă, a negat faptul că i-ar aparține contul respectiv.

Deși provenea de pe un cont fals, informația a căpătat mai multă credibilitate după ce a fost preluată, tot pe Facebook, de Carmen Negoiță, fosta soție a lui Ionuț Negoiță.

Ieri, Ionuț Negoiță a reacționat la aceste acuzații, pe care le definește drept calomnii, oferindu-se, în același timp, să pună la dispoziția autorităților înregistrările camerelor video de la hotelul Rin. “Nu am avut, nu am și nici nu voi avea niciun fel de legătură cu acțiunile grupurilor violente, indiferent dacă din acestea fac parte susținători ai echipei Dinamo sau ai oricărei alte echipe”, a precizat Ionuț Negoiță.

De asemenea, suporterii dinamoviști de la Peluza Cătălin Hâldan neagă faptul că ar fi fost plătiți de frații Negoiță pentru a provoca incidente. Recunosc, însă, că au fost în Piața Victoriei, dar nu într-un mod organizat, ci ca simpli cetățeni nemulțumiți, la rândul lor, de modificarea de către Guvern a Codului Penal.

Ministrul de Interne: Protestele, promovate prin Facebook

Important este că, la 24 de ore după incidente, Ministerul de Interne nu a reușit să ofere nicio informație despre identitatea huliganilor și despre cine și de ce i-a organizat. Ministrul Carmen Dan a găsit, însă, adevărații vinovați pentru turbulențele din piață în persoana unor ziariști care au promovat protestele pe rețelele de socializare. “Acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare (în special pe pagina grupului «Corupția ucide», prin evenimente sub titulatura «NU legii grațierii și amnistiei!»). Cu aceasta ocazie, am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Șercan, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe”, a declarat ministrul de Interne.

Reţetă veche. Precedentul 13-15 iunie 1990

Deturnarea unor proteste paşnice prin violenţe create artificial este o metodă care a mai fost folosită şi în 1990, de guvernarea FSN. Pentru a justifica intervenţia minerilor, autorităţile au permis incendierea intenţionată a unor autobuze, în dimineaţa zilei de 13 iunie. „Vă rog să-l informaţi pe domnul preşedinte, dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înţelegerea”, îl informa generalul Gheorghe Diamandescu, şeful Inspectoratului General de Poliţie, pe Mihai Chiţac, ministrul de Interne.

Invocând violenţele care ar fi fost create de manifestanţi, în piaţă au intervenit forţele de ordine, apoi muncitorii, sub deviza “IMGB, face ordine!”, şi în cele din urmă minerii din Valea Jiului, chemaţi de Ion Iliescu să apere ţara de “elementele huliganice”. 

Cele mai citite
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă