Ministerul Economiei si Comertului a declansat, oficial, procedurile privind privatizarea companiilor si societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in sectorul minier necarbonifer. La inceputul acestei saptamani au intrat in vigoare ordinele emise de ministrul Codrut Seres privind instituirea procedurii de administrare speciala si supraveghere financiara la companiile nationale „Minvest” Deva si „Remin” Baia Mare, respectiv la societatile comerciale „Cupru Min” SA Abrud, „Baita” SA Stei si „Minbucovina” SA Vatra Dornei.
Instituirea acestei proceduri este caracteristica agentilor economici cu probleme financiare si cu datorii foarte mari, in cazul carora statul cauta solutii pentru a le face atractive pentru investitori. Procedura de administrare speciala si supraveghere financiara presupune indeplinirea a cateva conditii din care cele mai importante ar fi: intocmirea de grafice in scopul returnarii datoriilor fata de creditorii bugetari, ridicarea tuturor sarcinilor care greveaza asupra sarcinilor activelor detinute de agentii economici si suspendarea oricaror actiuni de executare silita.
Administrarea speciala va dura, conform ordinelor emise de ministrul Seres, pana la finalizarea privatizarii. Prin scoaterea la privatizare a sectorului minier necarbonifer, Ministerul Economiei si Comertului intentioneaza sa scape de consumatorii de subventii de la stat.
Oricum, de la 1 ianurie 2007, respectiv de la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana aceste subventii nu vor mai putea fi acordate. Dintre cei cinci agenti economici minieri, cei mai atractivi pentru investitori par a fi „Baita” SA Stei si „Minbucovina” SA Vatra Dornei. Cele doua societati au incheiat ultimul an fiscal in profit si cu datorii mici, insa rezultatele au fost obtinute in conditiile in care este vorba despre agenti economici relativ mici.
In schimb, „Cupru Min” SA a inregistrat, la sfarsitul anului 2005, pierderi de 134 miliarde lei vechi, la care se adauga datoriile de 772 miliarde.
Cifrele negative sunt si mai impresionante in cazul celor doua companii nationale. „Minvest”, impreuna cu filialele pe care le administreaza in Hunedoara si Alba, a avut la finalul anului trecut pierderi de peste 200 miliarde lei vechi si datorii mai mari de 3.000 miliarde lei. La fel, „Remin” Baia Mare, impreuna cu filialele companiei din nordul tarii, a acumulat pierderi de 164 miliarde lei vechi, dar si datorii cifrate la 1.300 de miliarde.
Strategia Ministerului Economiei prevede ca cea mai mare parte a acestor datorii sa fie anulata la data transferului dreptului de proprietate sau la sfarsitul anului 2006, daca societatile isi achita obligatiile fiscale curente. In ultimii ani, Guvernul a mai adoptat cateva hotarari prin care a anulat ceva datorii, insa ajutorul de stat a fost nesemnificativ in comparatie cu valoarea foarte mare a restantelor financiare.
Ramane de vazut daca se vor gasi investitori care sa fie dispusi sa cheltuiasca sume importante pentru a revitaliza acest sector de activitate. In exploatarile miniere necarbonifere mai lucreaza acum aproximativ 5.000 de mineri. Daca pana la 1 ianuarie 2007 nu se gasesc investitori, solutia pentru miile de ortaci este aceea de a ingrosa randurile somerilor.