20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMilostenie si...terorism

Milostenie si…terorism

Poate am uitat ca astazi este mare sarbatoare crestina, nasterea Maicii Domnului. In ultima vreme a fost adus in cateva biserici transilvanene, tocmai de la o  manastire din Grecia, Braul Maicii Domnului, ceea ce a produs un val autentic de evlavie. Autoritatile ecleziastice s-au temut ca, din cauza aglomeratiei, vor avea loc busculade. Nu s-a intamplat asa ceva, oamenii au dovedit rabdare si si-au asteptat in pace randul.
Braul Maicii Domnului, vestit ca orice sfinte moaste pentru calitatile sale de-a indeplini rugamintile celor care cred si vin in apropierea sa, trimite insa gandul, ca intr-un fel de exercitiu al simetriei inverse, spre celalalt brau criminal, cu care se incing teroristii sinucigasi si se arunca orbeste in mijlocul multimii.
Nu mai sunt decat trei zile pana la 11 septembrie. Se implinesc, asadar, 6 ani de la acel sinistru eveniment care a zguduit lumea. Bin Laden este insa in continuare liber si viu. Multi au ajuns sa se indoiasca de faptul ca ar fi un personaj in carne si oase. Dupa atentat, serviciile secrete americane au fost acuzate ca individul ar fi chiar omul lor, montat astfel pentru a pune la cale un nou Pearl Harbour. In fine, lucruri mai mult sau putin fumate, dar… fumul acesta inca ne intoxica plamanii. De aceea, cu sau fara Bin Laden, terorismul ramane o amenintare cumplita la adresa lumii civilizate. O stire de ultima ora ne arata ca un stat solid precum Germania sufera din cauza acestei amenintari. Peste 300 de politisti au fost mobilizati pentru a pune mana pe 10 suspecti, banuiti ca ar fi vrut sa atace obiective americane de pe teritoriul tarii. Autoritatile considera ca aceasta este cea mai mare mobilizare din ultimii ani. Probabil ca suspectii vor fi arestati. Vor urma perchezitii, razii, alte arestari. Dar in alt loc, intr-o alta regiune, intr-o alta tara sau tot in Germania tineri debusolati se orienteaza spre islamism, intra pe mana  imamilor, care, sub paravanul unei credinte ce mizeaza totul pe Absolut, ii indoctrineaza eficace si de multe ori ireversibil. In romanul Teroristul un romancier de anvergura lui John Updike a analizat foarte corect acest fenomen. Pana acum erau drogurile, acum se impune tot mai persuasiv virusul terorist. Apetitul spre violenta, altminteri constitutiv persoanei umane,  capata in mod regretabil o justificare pretins spirituala.
Tot in acest numar al ziarului  publicam un interviu cu marele muftiu, sef al cultului musulman de la noi, Iusuuf Murat. Domnia sa nu se sfieste sa ne atraga atentia asupra acestui tip de pericol. O spune pe sleau: anumite grupari religioase se extind mult aici si nu este deloc exclus ca Romania sa devina peste cativa ani o tara similara uneia din Occident. stim aceasta. Daca am intrat in Uniunea Europeana si beneficiem de o serie intreaga de avantaje, nu vad de ce relele care macina state mari si puternice ale Uniunii ne-ar ocoli? Unul dintre relele amintite  este tocmai prozelitismul de sorginte musulmana. si nu este vorba de  prozelitismul curat, cu temei spiritual, bazat pe  profunda cunoastere a Coranului si a regulilor unei traditii vii, cat de atractia fata de fundamentalism si de tot ceea ce acesta aduce cu sine. Tocmai din acest motiv, precizeaza muftiul,  este necesara coeziunea  cultului respectiv si, adaugam noi, manifestarea prudentei fata de pretinsi conducatori spirituali exportati din tari unde Islamul e religie oficiala.
Revenim spre adevaratul Brau, cel al  Maicii Domnului, din care nu scapara cartuse de dinamita, ci urca influxuri de milostenie. Acestea sunt fetele zilei de astazi.

Cele mai citite

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă