Guvernul Statelor Unite a plătit în timpul crizei economice 80 de milioane de dolari, sub formă de indemnizaţii de şomaj, unor gospodării cu venituri de peste 1 milion de dolari, din care 29,9 milioane de dolari în 2010, potrivit datelor fiscului american, informează Mediafax.
Circa 3.200 de gospodării, din care 20% din New York, cu venituri brute declarate de peste 1 milion de dolari, au primit ajutoare de şomaj în medie de 12.600 de dolari în 2010, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, transmite Bloomberg.
Aceste plăţi depăşesc veniturile totale a circa 25 de milioane de gospodării americane.
Suma de 80 de milioane de dolari reprezintă sub 0,01% din deficitul bugetar al SUA prognozat pentru acest an, de 845 de miliarde de dolari. Totuşi, ajutoarele de şomaj plătite milionarilor scot în evidenţă deficienţele programelor federale de ajutor.
„Atât de mulţi oameni se gândesc de ce să nu profite de sprijinul guvernului”, a declarat George Walper, preşedintele Spectrem Group, firmă de consultanţă din Chicago, care ţine evidenţa gospodăriilor cu venituri de peste 1 milion de dolari.
Congresmenii au încercat în repetate rânduri să elimine plata ajutoarelor de şomaj pentru familiile cu venituri mari.
Camera Reprezentanţilor a aprobat în decembrie 2011 taxarea cu 100% a ajutoarelor de şomaj către persoanele cu venituri de peste 1 milion de dolari, precum şi a persoanelor căsătorite, în cazul în care veniturile familiei depăşesc 2 milioane de dolari. Prevederea nu a fost însă inclusă într-un proiect de lege semnat de preşedintele Barack Obama.
Potrivit datelor federale, 810 milionari care au beneficiat de ajutoare de şomaj în 2010 provin din California, iar 610 din New York.
În sectorul financiar din New York, în care anul trecut angajaţii au primit beneficii de 19,7 miliarde de dolari, au fost eliminate 32.000 de locuri de muncă în perioada ianuarie 2008-2012.