Sute de mii de pelerini conduşi de preoţi goi şi acoperiţi de cenuşă se vor îmbăia luni în Gange, în cadrul celui mai mare festival religios din lume, care se desfăşoară la o dată la 12 ani în oraşul Allahabad şi la care sunt aşteptaţi circa 100 de milioane de hinduşi, informează AFP, citată de Agerpres.
Kumbh Mela, care începe luni, va dura 55 de zile. În zori, într-un anumit moment ales de astrologi, sute de guru – unii dintre ei agitând săbii şi tridente – vor intra în apele tumultuoase şi îngheţate ale fluviului sacru, dând astfel semnalul pentru debutul festivităţilor.
‘Dorinţa noastră cea mai mare este să fie pace şi ca oamenii să aibă grijă unii de alţii’, a declarat pentru AFP Naga Sadlu, unul dintre participanţi.
Pentru pelerini, Kumbh Mela este ocazia de a se ruga şi a se destinde, în compania familiei şi prietenilor, într-o atmosferă festivă.
Kumbh Mela se organizează o dată la 12 ani la Allahabad, în statul Uttar Pradesh (în nordul Indiei), versiuni de mai mică amploare desfăşurându-se la fiecare trei ani în alte oraşe indiene.
Acest festival îşi află originea în mitologia hindusă, potrivit căreia câteva picături din nectarul nemuririi ar fi căzut în cele patru oraşe care îl găzduiesc: Allahabad, Nasik, Ujjain şi Haridwar.
Poliţia locală se aşteaptă ca luni să sosească circa 250.000 de pelerini. Momentul de vârf al festivalului va fi atins în 15 februarie, ziua cea mai favorabilă – potrivit astrologilor – cu 20 de milioane de pelerini.
În total, autorităţile estimează că Allahabad va fi vizitat de aproximativ 100 de milioane de pelerini, adică acelaşi număr ca la precedentul festival din 2001.
Circa 12.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a ghida mulţimea şi a evita busculadele, frecvente şi uneori soldate cu morţi şi răniţi în cursul festivalurilor religioase indiene.