7.5 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialMii de muzee europene vor fi deschise sâmbătă noaptea

Mii de muzee europene vor fi deschise sâmbătă noaptea

Mii de muzee din Europa vor participa, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, numărul instituţiilor culturale din România deschise gratuit vizitatorilor este de aproape 40, potrivit NewsIn.

În Capitală, 12 muzee îşi vor deschide uşile pentru vizitatori, iar dacă vremea va ţine cu iubitorii de artă fără somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, străzile oraşelor din toată ţara se vor umple de oameni care nu pot rezista provocării lansate de instituţiile culturale.

Instituţiile deschise în Capitală sunt Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Aviaţiei şi  Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

În ţară vor fi deschise 25 de muzee, printre care Castelul Peleş, Complexul Muzeal Arad, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul de Artă Braşov, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Judeţean Botoşani.

În această noapte 41 de ţări europene participă la Noaptea Muzeelor.

La ediţiile trecute ale evenimentului mii de oameni din toată ţara au profitat de Noaptea Muzeelor. Anul acesta vor putea fi admirate expoziţii de artă şi vor fi spectacole de muzică, dans, teatru, film şi proiecţii în aer liber, toate gratuit. Printre muzeele participante se numără Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul de Artă al României. Şi locuitorii din Sinaia, Cluj-Napoca, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Iaşi şi Bran se vor putea bucura de această noapte albă.

Peste 3.000 de muzee europene îşi vor deschide porţile gratuit, sâmbătă noaptea, pentru cea de-a şasea ediţie a Nopţii Muzeelor. Cele mai multe instituţii culturale vor fi deschise în Franţa, 1.200 de muzee pe care Ministerul Culturii a decis să le pună la dispoziţia iubitorilor de artă pentru o plimbare nocturnă.

În 2009 peste 30 de muzee, din Bucureşti şi din ţară, au participat, între 16 şi 17 mai, la Noaptea Muzeelor. În Capitală participat la ediţia a cincea a Nopţii Muzeelor 11 instituţii, deschise ca parte a unui circuit pe care vizitatorii l-au putut parcurge cu ajutorul unei linii de autobuz special pusă la dispoziţie pentru eveniment, sau pe jos.

Cele mai citite
00:00:48

VIDEO. Un elicopter s-a prăbușit pe o autostradă din Madrid

Un elicopter s-a prăbușit vineri dimineața pe o șosea de centură din capitală, lovind un autoturism. De altfel, trei persoane au fost rănite, potrivit...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...
00:00:48

VIDEO. Un elicopter s-a prăbușit pe o autostradă din Madrid

Un elicopter s-a prăbușit vineri dimineața pe o șosea de centură din capitală, lovind un autoturism. De altfel, trei persoane au fost rănite, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă