-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialMii de greci protestează în faţa Parlamentului de la Atena. Clădire incendiată...

Mii de greci protestează în faţa Parlamentului de la Atena. Clădire incendiată în centrul Atenei, în cursul protestelor

UPDATE: O clădire de un etaj, sediul unui magazin de cristale de lux, a fost incendiată duminică seara în cursul manifestaţilor împotriva măsurilor de austeritate, la Atena, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Magazinul Kosta Boda, vecin cu un cinematograf foarte cunoscut din centrul Atenei, ardea deja de o oră în momentul în care au sosit pompierii, către ora 19.00 GMT (21.00, ora României), a declarat un martor al scenei pentru AFP.

Acoperişul ceramic al magazinului s-a prăbuşit, iar flăcările depăşeau nivelul clădirii.

Potrivit postului de televiziune Skai, incendii au izbucnit şi la alte clădiri din centrul capitalei.

În cursul serii, strada Stadiu, unde se află magazinul în flăcări şi cinematograful şi care porneşte din Piaţa Syntagma, a fost teatrul unor confruntări între poliţie şi grupuri de manifestanţi.

Pe jos, pe stradă, se află bucăţi de marmură, utilizate de către manifestanţi ca muniţie.

—–

Mii de manifestanţi s-au strâns duminică după-amiază în centrul Atenei, în piaţa Syntagma, la apelul sindicatelor şi opoziţiei, pentru a protesta faţă de noul plan de austeritate pe care Parlamentul urmează să-l voteze la cererea UE şi FMI, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La o jumătate de oră după debutul mitingului, poliţia estima numărul manifestanţilor la 6.500.

Primii protestatari, dintre care unii afişau drapelul Greciei, s-au strâns în faţa esplanadei soldatului necunoscut, lângă Parlament, unde un important cordon de securitate era mobilizat.

Mulţimea a crescut după sosirea câtorva mii de simpatizanţi ai Frontului sindical comunist Pame, care se reuniseră mai departe.

Principalele două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi stânga radicală au făcut apel la această manifestaţie, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

Circa 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, în condiţiile în care protestele anterioare s-au soldat cu violenţe.

Premierul Greciei, Lucas Papademos, a cerut parlamentarilor eleni să susţină măsurile de austeritate necesare pentru obţinerea sprijinului financiar internaţional şi să nu condamne ţara la “haos economic”.

Cele mai citite

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă