Preşedintele PD, Marian Lupu, trebuie să fie candidatul unic din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, în cazul în care va fi organizat separat un scrutin prezidenţial prin vot direct, în urma referendumului din 5 septembrie, a consideră preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.
„În caz că vom avea doar alegeri prezidenţiale, trebuie să fie un singur candidat din partea AIE”, a declarat Mihai Ghimpu vineri seara, la emisiunea Fabrika de la Publika TV, citat de Newsin.
Şeful statului moldovean susţine că acest candidat este Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat. „Trebuie să ne amintim ce înţelegeri am avut la început, să conştientizăm că fără Lupu nu ar fi fost AIE, nu ar fi fost Ghimpu preşedinte, nici Filat prim-ministru”, a punctat preşedintele Partidului Liberal.
Pe de altă parte, şeful interimar al statului a precizat că, dacă alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale vor avea loc concomitent, Partidul Liberal îşi va înainta candidatul propriu, însă a evitat să-i facă public numele.
Tot la Fabrika, Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că Partidul Liberal, în fruntea căruia se află, nu a obţinut mai multe funcţii în guvern şi administraţie, pe care şi le-ar fi dorit la constituirea coaliţiei de guvernământ. Liberalul spune că a făcut mai multe compromisuri doar de dragul existenţei Alianţei. Însă, data viitoare, asigură el, nu se va mai întâmpla aşa. Ghimpu spune că tocmai din cauză că a acceptat unele compromisuri, lucrurile nu merg aşa cum trebuie.
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a format în urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 ca o coaliţie prooccidentală, destinată să blocheze menţinerea la putere a Partidului Comuniştilor. Din ea fac parte Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, Partidul Liberal, condus de preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, Partidul Democrat condus de Marian Lupu (fost membru al Partidului Comuniştilor, care a demisionat după alegerile parlamentare din 5 aprilie) şi Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean.
R. Moldova se pregăteşte de alegeri parlamentare anticipate şi de alegeri prezidenţiale în toamnă, care vor urma referendumului constituţional din 5 septembrie, în urma căruia, foarte probabil, se va decide că şeful statului nu mai este ales de Parlament, ci prin vot direct.
Pe măsura apropierii campaniei electorale, disensiunile dintre membrii AIE de la Chişinău s-au înteţit. Membrii Alianţei au decis să-şi facă separat campanie. Liderul PD, Marian Lupu, a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale, iar Vlad Filat a sugerat că şi partidul său va propune un candidat, în timp ce Mihai Ghimpu spune că Alianţa ar putea susţine în cele din urmă un candidat unic.
În sondaje, Marian Lupu pare să fie cotat cel mai bine, urmat de premierul Vlad Filat. În ceea ce priveşte partidele, comuniştii lui Vladimir Voronin sunt în continuare pe primul loc în preferinţele electoratului, urmaţi de PLDM şi PD. Liberalii sunt abia pe locul al patrulea. În schimb, AMN-ul lui Serafim Urechean, din rândul căruia mulţi membri au trecut deja la PLDM, nu pare să mai aibă şanse să intre în noul Parlament de la Chişinău.
Analistul Vladimir Socor scria zilele trecute că Moscova încearcă să determine formarea unei coaliţii între comunişti şi PD-ul lui Marian Lupu, căutând ca la Chişinău să vină la putere o alianţă convenabilă intereselor ruse. Rusia se gândise însă şi la susţinerea lui Vlad Filat, dar a renunţat la acest scenariu în iulie, susţine Vladimir Socor. Mihai Ghimpu este exclus din start din calculele Moscovei, fiind considerat un proromân şi un antirus. În ciuda promisiunilor liderilor coaliţiei că AIE îşi menţine unitatea, cel puţin la nivel declarativ, asupra fostului comunist Marian Lupu au planat întotdeauna suspiciuni că ar putea schimba tabăra proocidentală pentru o alianţă cu vechii tovarăşi comunişti.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit săptămâna aceasta cu premierul Vlad Filat, care şi-a întrerupt vacanţa din Grecia pentru a veni la Iaşi special pentru întrevederea cu şeful statului român. Cu o săptămână înainte, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, fusese oaspetele lui Traian Băsescu la Neptun.
Întrebat, după întâlnirea de joi cu premierul moldovean Vlad Filat, dacă AIE are şanse să rămână „temeinică” până la alegerile prezidenţiale, preşedintele român Traian Băsescu a replicat, râzând, cu o altă întrebare: „De ce credeţi că m-am întâlnit numai cu doi (dintre liderii Alianţei-n.r.)?”.
Rusia s-a arătat deranjată, vineri, de o declaraţie pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o la Iaşi, după întrevederea cu Vlad Filat. Preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă România are vreun interes în Transnistria. „România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, a răspuns şeful statului român.
În replică, Ministerul rus de Externe a spus vineri că aceste declaraţii ale preşedintelui român sunt o exagerare propagandistică, ce ar putea trăda iritarea faţă de eşecul misiunii spionului român prins la Moscova. „A exagera tema ‘ocupaţiei ruseşti’ poate servi unei serii întregi de scopuri propagandistice, chiar şi aceluia de a pretinde că eşti apărătorul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Totodată, poţi să-şi manifeşti astfel iritarea faţă de situaţia jenantă a spionului român prins zilele trecute că strângea la Moscova informaţii secrete”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko