Ieri, în jurul orei 4.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost solicitaţi de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare (M.R.C.C.) din cadrul Autorităţii Navale Române să intervină pentru remorcarea unei ambarcaţiuni, care plutea în derivă pe Marea Neagră. Poliţiştii de frontieră au intervenit de urgenţă în efectuarea unei misiuni de salvare pe mare, deplasându-se la locul indicat cu două nave ale Gărzii de Coastă, MAI 1101 de la Grupul de Nave Constanţa şi 1102 de la Grupul de Nave Sulina.
La aproximativ 18 mile marine travers de Gura Portiţei, poliţiştii de frontieră au observat o ambarcaţiune de agrement, în lungime de aproximativ 15 metri lungime, având arborat pavilionul României, pe care se aflau peste 70 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată 3-4 grade în larg), precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au intervenit cu nava MAI 1101 pentru remorcarea în siguranţă a ambarcaţiunii spre Portul Constanţa. Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase în urmă cu două zile de pe coasta Turciei şi la bord se află cetăţeni din Irak, Afganistan şi Siria. Poliţiştii de frontieră au declanşat cercetările şi procedurile specifice în astfel de cazuri.
PRECEDENT
132 de persoane depistate în septembrie
Cea mai mare captură de migranți din acest an a avut loc în data de 15 septembrie, când la bordul unei ambarcaţiuni aflată în apele teritoriale ale României au fost descoperite 132 de persoane. Era atunci vorba despre 72 cetăţeni afgani, 35 de irakieni, 16 iranieni, 7 sirieni şi 2 turci, adulţi şi copii, cu vârste între 1 şi 65 ani, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.