13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMiezul reactorului, topit parţial, la alte două unităţi de la centrala Fukushima

Miezul reactorului, topit parţial, la alte două unităţi de la centrala Fukushima

Barele de combustibil ale altor două reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost avariate substanţial, potrivit companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), ceea ce complică misiunea de închidere în siguranţă a acestora, fără emisii radioactive importante, relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Dezvăluirea intervine după ce joi s-a descoperit că o topire similară a miezului reactorului a avut loc la unitatea numărul 1. Compania TEPCO a anunţat că miezul reactorului 1 s-a topit la 16 ore de la cutremurul urmat de tsunami, în după-amiaza zilei de 11 martie.

Vasul cilindric de oţel care conţine combustibilul nuclear „ar putea fi avariat şi ar putea scăpa apă la unităţile 2 şi 3”, a declarat Junichi Matsumoto, purtătorul de cuvânt al Tepco pe probleme nucleare.

El a declarat, de asemenea, că apa pentru răcire în cele două reactoare ar putea să fie mult mai puţină, ceea ce înseamnă că există găuri pe fundul vasului.

TEPCO a constatat că, în clădirea reactorului numărul 1, apa are 4,2 metri şi nu se ştie cu exactitate de unde provine aceasta, dar se crede că este puternic radioactivă. Muncitorii nu pot supraveghea situaţia din cauza radiaţiilor emise din apă, potrivit companiei.

Potrivit analizelor, miezul reactorului a stat în contact cu aerul timp de aproximativ cinci ore după cutremur. Temperatura din interiorul reactorului a ajuns la 2.800 de grade Celsius în şase ore, ceea ce a condus la topirea rapidă a barelor de combustibil.

În decurs de 16 ore, barele de combustibil s-au topit, au căzut pe fundul vasului reactorului şi au creat o gaură. În momentele respective, operaţiunea de pompare a apei în reactor era în desfăşurare. Aceasta a împiedicat un scenariu catastrofal, în care combustibilul supraîncălzit ar fi străpuns vasul şi ar fi emis importante cantităţi de radiaţii în exterior.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă