Pentru toate unitatile de invatamant preuniversitar, ieri a fost prima zi de scoala. In conditiile in care si in acest an sute de institutii au inceput procesul de educatie fara a avea conditii minime de igiena, fara a avea apa, canalizare ori manuale, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, pare mai degraba preocupat de defrisarile masive facute in anii precedenti si nu de problemele stringente ale invatamantului.
Prezent in localitatea timiseana Foeni, la deschiderea oficiala a noului an scolar, Miclea si-a exprimat dorinta de a institui ca modalitate de educatie plantarea de copaci, program estimat la circa 20 de miliarde de lei. “Ne intereseaza modificarile interioare care se intampla atunci cand urmaresti un copac”, a explicat, din punct de vedere psihologic, ministrul ce inseamna acest proces de crestere.
Miclea a pomenit despre acest program ca fiind unul prioritar pentru dezvoltarea si educatia celor 3 milioane de elevi care s-au intors de ieri in banci. “Vreau ca fiecare om al scolii sa planteze un copac, dar nu pentru a avea 3 milioane de copaci, ci pentru ca trebuie sa ne si gandim la copacul plantat, sa invatam din cresterea lui, din modul in care este ancorat, pentru ca ne poate oferi o adevarata lectie de viata, ne ofera o educatie etica”, a precizat ministrul. Mai mult, acesta isi doreste ca anul scolar care a inceput sa fie “Anul Copacului”. Trebuie precizat ca discutiile pentru demararea programului national de plantare au si fost incepute cu Ministerul Agriculturii, care se va ocupa de materialul saditor.
Intrebat daca este intr-adevar necesar ca suma estimata – de 20 miliarde de lei – sa fie folosita acum, cand pentru sute de scoli fara autorizatii prioritatile ar fi altele, Miclea a plasat programul “Anul Copacului” mai la final, dupa informatizarea scolilor din mediul rural, dupa construirea de campusuri scolare si dupa “reforma educatiei timpurii”. De altfel, vina pentru ca unitatile de invatamant nu au autorizatii de functionare este pusa pe comunitati, care, daca nu au apa, este logic sa nu existe apa si canalizare nici la scoli. “Nu stiu cate din cele 13.481 de scoli din tara nu au autorizatii de functionare. Avem o asemenea statistica la minister. Oricum, pana in 2009 se va rezolva ca toate scolile sa aiba apa curenta”, a declarat Miclea, dupa care a continuat: “Avem alte prioritati, dupa aceea plantam pomi”.
In timpul petrecut de Mircea Miclea in Timis, in localitati unde viiturile din primavara au distrus si scoli, in fata ministerului de resort din Bucuresti profesorii protestau impotriva salariilor mici. Referitor la acest aspect, Miclea a declarat ca nu va fi niciodata de acord cu dublarea salariilor la nivel global, pentru ca unii profesori au rezultate mai bune decat altii. Este insa un sustinator al maririi alocatiei pentru invatamant.
“Sper ca la anul sa reusim sa obtinem 5% din PIB”, a mai spus Miclea. Acesta a ales sa deschida anul scolar in Timis pentru a dovedi ca este solidar cu suferinta oamenilor. Programul facut de Inspectoratul Scolar Timis l-a satisfacut pe deplin, ba chiar a fost si schimbat pe alocuri, ministrul “bifand” pentru nici 5 minute cate o vizita la alte scoli de pe traseul sau. “Am venit la Foeni pentru a da startul unui nou an scolar, pentru ca este un simbol al renasterii dupa o nenorocire”, le-a spus micutilor, parintilor si bunicilor veniti sa-l vada pe responsabilul cu educatia romanilor. Prins in discursuri ale oficialitatilor locale si judetene, in inghesuiala si caldura, unuia dintre copii i s-a facut rau si a lesinat.