16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMica Olimpiada de iarna prinde contur

Mica Olimpiada de iarna prinde contur

» Planurile pentru amenajarea bazelor sportive unde se vor desfasura competitiile din cadrul editiei de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European, intreceri care vor fi gazduite de orasul Brasov si statiunile de pe Valea Prahovei, in perioada 16-22 februarie 2013, au inceput sa prinda contur.

Infrastructura pentru desfasurarea concursurilor la cele opt discipline – hochei pe gheata, patinaj artistic, short-treck, schi biatlon, schi alpin, snowboard, sarituri cu schiurile si schi fond – este aproape inexistenta, dar, potrivit estimarilor specialistilor, cei patru ani care ne despart de eveniment vor fi suficienti pentru a avea toate bazele "la cheie". Reprezentantii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), forul care coordoneaza intreaga organizare a competitiei, ai Federatiilor Romane de Hochei pe Gheata, Patinaj si Schi – Biatlon si ai Ministerului Tineretului si Sportului, de comun acord cu sefii administratiilor locale ale oraselor implicate, au stabilit deja locurile de desfasurare a intrecerilor si au schitat programul competitional. Mai mult, au fost demarate lucrarile – fie de constructie, fie de modernizare – ale bazelor sportive.

Se pregateste o deschidere grandioasa la Brasov
Inca de la inceput, Brasovul a fost desemnat "cartierul general" al Micii Olimpiade din 2013, orasul de la poalele Tampei urmand a gazdui atat festivitatile de deschidere si inchidere ale competitiei, cat si intrecerile de hochei pe gheata, patinaj artistic si short-track. Organizatorii au stabilit chiar si locul de unde se va da startul competitiei din Romania, desi mai sunt patru ani pana la aprinderea tortei (flacara olimpica este aprinsa pe toata durata FOTE, deoarece sistemul de organizare si desfasurare al Festivalului este similar cu cel al Jocurilor Olimpice, atat in ceea ce priveste ceremoniile de deschidere, inchidere si decernare a medaliilor, cat si programul concursurilor). "Cred ca cel mai potrivit ar fi ca festivitatile sa aiba loc in Piata Sfatului din Brasov, dar vom vedea. Nu putem spune cu certitudine locul exact al ceremoniilor de deschidere si inchidere ale Festivalului, pentru ca ne despart cativa ani de eveniment, dar afirm de pe acum cu tarie ca va fi ceva grandios in aer liber.

Am participat la editia din acest an a FOTE (n.r. -– care a avut loc in urma cu cateva saptamani in regiunea poloneza Slask-Beskidy) impreuna cu toti primarii oraselor care vor gazdui FOTE din regiunea Valea Prahovei si cu totii am fost de acord ca noi avem resurse sa organizam o competitie superioara din toate punctele de vedere", a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Doua patinoare in constructie sub Tampa
Patinoarul de dimensiuni olimpice, cu o capacitate de 1.500 de locuri, unde se vor desfasura intrecerile de hochei pe gheata, a inceput sa prinda contur in cadrul Centrului Sportiv existent si se estimeaza ca va fi gata la finele acestui an. De asemenea, lucrarile de la incinta care va gazdui concursurile de patinaj artistic si short-track, o sala multifunctionala cu patinoar de dimensiuni olimpice, vor incepe in cateva luni, termenul de finalizare fiind sfarsitul anului 2010.

Banii pentru infrastructura FOTE, direct in buzunarele primariilor
Cheltuielile pentru realizarea acestor proiecte vor fi suportate de municipalitatea Brasov. De altfel, toate investitiile in constructia sau amenajarea bazelor sportive vor fi suportate de consiliile locale ale localitatilor-gazda. "Cand am demarat acest proiect am luat in calcul, in primul rand, potentialul pe care il avem, lucru sesizat de altfel si de expertii Comitetului International Olimpic, care ne-au dat aviz favorabil si ne-au sustinut demersurile pentru organizarea competitiei. Marele nostru atu este ca nu vom incepe acum constructia unor partii sau complexuri sportive noi, ci, impreuna cu conducerile consiliilor locale, le vom moderniza pe cele existente si vom sprijini continuarea proiectelor deja demarate.

De fapt, administratiile locale vor efectua lucrarile propriu-zise in vederea amenajarii infrastructurii pentru FOTE atat din banii care le vor fi atribuiti in acest scop direct de la bugetul de stat, cat si din fondurile proprii", a precizat Ioan Dobrescu. Chiar daca Romania resimte din ce in ce mai acut perioada de criza economica, organizatorii FOTE nu cred ca aceasta va afecta in mod special organizarea competitiei de peste patru ani. "Este foarte important sa nu ne lasam coplesiti de criza financiara. Romania trebuie sa gaseasca si sa acceseze programe europene privind dezvoltarea regionala, astfel incat FOTE 2013 sa se poata desfasura in conditii optime", a gasit solutia problemei Octavian Morariu, presedintele COSR.

Dosarele pentru omologarea partiilor din Sinaia asteapta sfarsitul sezonului
Un alt aspect esential pentru reusita proiectului FOTE 2013 este omologarea de catre Federatia Internationala de Schi (FIS) a partiilor pe care urmeaza a se desfasura intrecerile de schi alpin si biatlon. Vizavi de acest reper, Puiu Gaspar, secretarul forului national de specialitate, a precizat ca documentatia pentru partiile din Sinaia – pentru ca partiile din Predeal si Azuga sunt deja omologate – asteapta doar incheierea sezonului pentru a fi analizata de expertii FIS. "Inainte de FOTE, partiile pe care urmeaza a avea loc intrecerile vor trebui sa gazduiasca si alte competitii internationale de anvergura, care sa constituie un soi de repetitii generale, deoarece avem nevoie de testari din toate punctele de vedere: organizare, arbitraje etc. Pentru ca trebuie sa obtinem cat mai rapid omologarile FIS si pentru Sinaia, am intocmit dosarele cu datele tehnice si probele pentru care se vor disputa concursurile de aici din cadrul FOTE 2013.

 

Documentatia pentru partile Carp, Sub Telescaun 1 si 2 (n.r. – Gheorghe Gradinaru, directorul general al SC Teleferic, s-a angajat ca va desfiinta vechiul telescaun, in locul acestuia urmand a se construi doua telescaune noi de-o parte si de alta a actualei partii  Valea Dorului) le vom putea pune la dispozitia comisiei federatiei internationale de specialitate imediat dupa inchiderea acestui sezon de schi si dupa achizitionarea de catre administratiile locale  a tuturor elementelor de siguranta (n.r. – plase si saltele) fara de care inspectorii nici nu stau de vorba in vederea omologarii nici unei partii", a precizat Puiu Gaspar.

» Schi fond
La Busteni, pe Valea Cerbului, se vor desfasura intrecerile de schi fond – probele clasic, sprint liber si stafeta mixta. Partia, de 5 km lungime, cu cinci poduri, aflata in faza de proiect, se preconizeaza a fi gata la sfarsitul anului 2010. "Jumatate din pista este facuta. Marea problema este legata de formalitatile pentru intrarea in posesie a terenului (n.r. – deocamdata in posesia Romsilva) pe care vom amenaja si restul. Ni s-a promis ca in scurt timp va fi data o lege care va reglementa astfel de tranzactii", a spus Emanoil Savin, primarul orasului Busteni.

» Biatlon
Intrecerile de biatlon – probele de sprint, pursuit si stafeta mixta – au fost programate sa se desfasoare pe Valea Rasnoavei, dar aici marea problema este ca nu exista interes pentru modernizarea bazei aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale. Pista de 3 km lungime si o latime medie de
5,5 m, dotata cu 30 de linii de tragere, platforma de 100/90, tur de penalizare de 150 m si iluminare nocturna, are nevoie de mici ajustari pentru a fi omologata, dar de aproape cinci ani nu s-a facut nimic. Varianta de rezerva este constructia unei alte piste la Rasnov.

» Snowboard
Intrecerile de snowboard – probele bordercross si slalom paralel – sunt programate a se desfasura pe partia Valea Doru lui. Daca coordonatele partiei se inscriu in standardele de omologare, in schimb, inexistenta unei instalatii de transport de cablu moderna si imposibilitatea de a produce zapada artificiala vor fi probleme esentiale pe care vor trebui sa le rezolve pana la finele anului 2010 primaria si firma Teleferic, care administreaza domeniul schiabil din Sinaia.

» Sarituri cu schiurile
La Rasnov, pe Valea Carbunari, vor avea loc intrecerile de sarituri cu schiurile de la trambulinele de 70 si 90 de metri. Lucrarile la complexul sportiv, care va cuprinde patru trambuline, una de 15 m, pentru incepatori, si alte trei de 45, 70 si 90 de metri, au demarat deja si sunt finantate de Primaria orasului Rasnov printr-un parteneriat public-privat, unul dintre investitori fiind compania petroliera OMV, sponsorul lotului Romaniei de sarituri cu schiurile. Proiectul este estimat a fi gata in 2011.

» Schi Alpin

Intrecerile de schi alpin au fost programate la Azuga – slalom urias, pe partia Sorica, la Predeal – slalom super urias, pe partia Sub Teleferic, si la Sinaia – slalom special, pe Valea lui Carp. Daca la Azuga si Predeal partiile au mai fost omologate de FIS, iar pentru reconfirmarea omologarii sunt necesare mici imbunatatiri, la Sinaia amenajarea partiilor implica investitii considerabile si aprobari suplimentare de la mai multe organisme, printre care si Ministerul Mediului. Marea "suferinta" de aici este imposibilitatea, cel putin pentru moment, de amenajare a Vaii lui Carp. Din cauza inclinatiei mari a pantelor, este nevoie de instalatii suplimentare care sa faca posibila intrarea masinilor de batut partia, nemaivorbind de instalatiile pentru producerea zapezii artificiale sau cele de nocturna. Totusi, este estimat ca proiectul de modernizare sa fie finalizat la sfarsitul anului 2010.

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă