27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialUPDATE. Mexicanii răsuflă ușurați. Președintele anunță pagube mai mici decât cele așteptate

UPDATE. Mexicanii răsuflă ușurați. Președintele anunță pagube mai mici decât cele așteptate

UPDATE 10.25: La cinci ore după ce uraganul a ajuns deasupra Mexicului, președintele Enrique Pena Nieto a anunțat într-un mesaj televizat că "pagubele sunt mai puțin grave decât cele așteptate de la un uragan de asemenea magnitudine", conform Agerpres. 

Președintele mexican a cerut totuși populației să rămână în adăposturi, reamintind că uraganul reprezintă încă o amenințare. "Nu putem încă să ne coborâm garda. Insist asupra faptului că partea cea mai periculoasă a uraganului nu a intrat încă pe teritoriul nostru", a spus șeful statului.

Între timp însă, Centrul național al uraganelor de la Miami, a anunțat că uraganul a scăzut în intensitate până la categoria a 2-a deasupra Mexicului, relatează Reuters.

 

UPDATE 09.30: Uraganul Patricia a lovit coastele Mexicului, relatează AFP, conform Agerpres. 

"Miezul uraganului a atins pământul la Emiliano Zapata", în statul Jalisco (vest), în vecinătatea importantului port Manzanillo, a anunțat la televiziune directorul comisiei naționale a apelor, Roberto Ramirez.

Autoritățile analizează în prezent forța vânturilor uraganului. Cu câteva ore înainte, acestea atinseseră recordul de 325 de kilometri pe oră, după care au scăzut la 305 kilometri pe oră.

—–

Mexicul este în alertă vineri, în așteptarea uraganului Patricia – cel mai puternic înregistrat vreodată pe continentul american.

Patricia este clasat în categoria 5, “potențial catastrofal", cu riscuri de inundații și alunecări de teren, transmit agențiile de presă străine, citate de Agerpres.

Viteza medie a vântului va fi de circa 325 de kilometri la oră, dar rafalele vor putea depăși 400 de kilometri la oră.

Autoritățile din Mexic au dispus deplasarea locuitorilor, închiderea porturilor și școlilor și au cerut turiștilor să-și anuleze călătoria în zonă.

Uraganul va atinge coasta mexicană a Pacificului vineri seara târziu în statul Jalisco din vestul țării.

"Este un uragan devastator, cel mai mare înregistrat vreodată, de aceea trebuie să luăm măsuri de precauție extreme", a declarat ministrul mexican de interne, Angel Osorio Chong, la postul Radio Formula — relatează France Presse.

Meteorologii estimează că uraganul este de așteptat să ajungă pe coasta mexicană între importantul port Manzanillo și orașul turistic Puerto Vallarta, care ar putea fi lovite cu toată forța. Toate magazinele au fost închise în Puerto Vallarta, iar proprietarii au sigilat ferestrele.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:31

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat...

Vreme caldă astăzi în București

În zona municipiului București vremea va fi frumoasă astăzi, dar călduroasă, potrivit prognozei transmise cotidianului “România liberă” de către Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Cerul...

Câți români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfinților Constantin și Elena

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena.Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date,...
Ultima oră
Pe aceeași temă