21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialMetroul din New York, tinta unui complot terorist

Metroul din New York, tinta unui complot terorist

» Trei suspecti de origine afgana au fost arestati la sfarsitul saptamanii trecute in Statele Unite, intr-un nou caz de complot terorist pregatit de pe teritoriul american. Cei trei, retinuti pentru fals in declaratii, sunt suspectati de FBI ca intentionau sa organizeze un atac de proportii asupra metroului din New York.

Potrivit departamentului american al Justitiei, doi dintre suspecti – un sofer de autobuz afgan, in varsta de 24 de ani, Najibullah Zazi, si tatal sau, pe nume Mohammed, 53 de ani – au fost arestati sambata seara in statul Colorado sub acuzatia ca ar fi facut declaratii false agentilor FBI care ii chemasera pentru interogatorii. Cel de-al treilea suspect, Ahmad Wais Afzali, 37 ani, a fost arestat ulterior la New York, orasul pe care presupusii teroristi il alesesera ca tinta a atacului.
Potrivit presei americane, anchetatorii considera ca cei trei intentionau sa puna la cale un atac asupra sistemului de transport in comun din metropola americana, cel mai probabil prin detonarea unor dispozitive explozibile la  metrou. Potrivit CNN, in cadrul unei perchezitii efectuate la New York, anchetatorii au gasit 14 rucsacuri noi, care ar fi putut fi folosite la transportarea bombelor, dupa modelul atacurilor care au vizat Londra in iulie 2007.

Anchetatorii au mai dezvaluit ca, la perchezitia autoturismului lui Najibullah Zazi, au fost descoperite imagini digitale cu note despre "fabricarea si manipularea de explozibili si a detonatoarelor" pe baza de compusi chimici menajeri. Potrivit presei americane, Zazi a recunoscut, in cursul unui interogatoriu, ca a "urmat cursuri despre folosirea armelor si explozibil intr-o tabara Al Qaeda" cu ocazia unei vizite in Pakistan in 2008. Zazi, tatal si fiul, vor fi prezentati azi unei curti federale din Colorado, iar Afzali va comparea in fata unei instante din New York. In caz de inculpare, ei risca opt ani de inchisoare.

» Germania, amenintata de Al Qaeda
Guvernul german a ridicat ieri nivelul de alerta antiterorism dupa ce reteaua terorista Al Qaeda a postat pe internet un mesaj video in care ameninta ca va comite atacuri in Germania dupa alegerile de la sfarsitul acestei saptamani, informeaza CNN. In inregistrarea de 26 de minute, un barbat identificat drept Bekay Harrach, care foloseste pseudonimul Abu Talha si vorbeste in germana, afirma ca, daca alegerile din 27 septembrie vor fi castigate de partide care nu se angajeaza sa retraga trupele din Afganistan, Germania va avea parte de "o trezire dureroasa". Mesajul le cere musulmanilor din Germania sa stea la distanta de viata publica in primele doua saptamani de dupa alegeri, sugerand ca in aceasta perioada ar putea avea loc atacuri teroriste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă