Conditiile de cazare pe care trebuie sa le indure bolnavii internati in mai multe clinici din judetul Mures duc cu gandul la perioada razboiului. Instalatii sanitare ruginite, sarme atarnand din peretii pe care zugraveala abia se mai vede de mizerie, gauri si paturi de campanie – asa arata majoritatea acestor institutii medicale.
Un asemenea caz este cel al Clinicii de Oncologie de la Targu-Mures, unde bolnavii trebuie sa vina in fiecare zi de acasa, din lipsa de paturi in spital, singura lor multumire fiind aceea ca medicii si asistentele incearca sa ii ajute.
Cadrele medicale sunt constiente de impactul pe care situatia unitatii sanitare il are asupra pacientilor si sustin ca au solicitat autoritatilor competente sprijin in nenumarate randuri si ca spera ca in acest an sa se faca ceva. De fapt a inceput chiar zugravirea unor cabinete, insa problemele mari persista.
„Ar trebui sa fie spatii mici, cu doua – trei paturi, cu bai la doua saloane”, a declarat unul din medicii de la Clinica de Oncologie. Ei au mentionat ca in proiectul initial asa este prevazut, insa nu s-a facut mare lucru, invocandu-se lipsa banilor. Asta, in conditiile in care pacientii internati aici stiu sau banuiesc ca viata lor este aproape de sfarsit.
Conducerea sistemului sanitar muresean recunoaste problemele existente, insa invoca lipsa banilor. Mai mult, directorul Spitalului Clinic Judetean, dr. Lucian Baila, a declarat ca in aceeasi situatie cu cea a Clinicii de Oncologie se afla si alte unitati similare din judet, dar ca odata cu reorganizarea institutiei medicale exista sanse mai multe de redresare a acestora.
„Bugetul alocat de Consiliul Judetean pentru un an in 2006 se cifreaza la 9,5 miliade lei vechi, o suma absolut insignifianta”, a spus Baila. Potrivit anumitor surse, necesarul de investitii doar pentru clinicile care presupun urgente se ridica, insa, la aproape 50 de miliarde lei vechi.