» In timp ce autoritatile din judetul Tulcea si liderii de sindicat fac declaratii optimiste privind repornirea combinatelor de alumina si de feroaliaje, patronii rusi si ucraineni au firmelor isi muta afacerile in alte tari.
» Investitiile de mediu, un impediment major pentru repornirea unitatilor metalurgice.
Autoritatile din judetul Tulcea sustin ca vor fi repornite cele trei combinate metalurgice tulcene. Vasile Gudu, prefectul judetului Tulcea, a declarat ca "administratorii combinatului de feroaliaje si ai uzinei de alumina sustin ca, cel mai tarziu la inceputul anului 2010, cele doua unitati metalurgice vor fi repuse in functiune. Daca se va imbunatati conjunctura economica in sectorul metalurgic, si uzina de produse magneziene va functiona la intreaga capacitate". si liderii de sindicat din cele trei combinate au organizat conferite de presa pentru a anunta intentia patronatelor din aceste societati de a repune in functiune capacitatile de productie. In timp ce directorii celor trei societati si liderii de sindicat fac declaratii optimise, cateva mii de metalurgisti tulceni se afla in somaj, au apelat la sistemul de pensionare anticipata sau au plecat sa muceasca in tari din Vestul Europei si nu mai spera sa-si reia activitatea.
Uzina de alumina a fost oprita total in urma cu doi ani si jumatate si nu a realizat investitiile de mediu cuprinse in autorizatia de mediu. Garda de Mediu sustine ca acest combinat nu va putea fi repus in functiune daca nu va inchide total halda de depozitare a slamului si nu va deschide alta care sa corespunda legislatiei europene in domeniu. Patronul uzinei tulcene detine si beneficiarul aluminei produse la Tulcea, combinatul de aluminiu din Slatina. si acest combinat este pe punctul sa fie inchis. Mai bine de jumatate din personal a fost disponibilizat, iar afacerile patronilor rusi au fost mutate in China, unde forta de munca si resursele energetice sunt mai ieftine. Combinatul de feroaliaje a fost inchis la inceputul acestui an in urma unui conflict cu ANRE privind furnizarea energiei electrice.
Conducerea combinatului si liderii de sindicat spun ca "va reincepe productia de feroaliaje daca ANRE nu va mai tin partea baietilor destepti din distributia de energie". Suprinzator, patronii ucraineni ai combinatului tulcean se plang de existenta monopolului pe piata furnizorilor de energie electrica, dar nu s-au adresat instantei de judecata pentru a solutiona acest conflict. Garda de Mediu si APM Tulcea au intocmit rapoarte care arata ca pentru repornirea combinatelor metalurgice din Tulcea sunt necesare investitii de protectie a mediului de zeci de milioane de euro.