Casa Albă a anunţat luni că Guvernul de la Atena şi liderii europeni ar trebui să încerce găsirea unui compromis cu privire la criza datoriei statului elen, care să permită rămânerea Greciei în zona euro, relatează Mediafax.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Joshua Earnest, a subliniat că soluţionarea crizei financiare din Grecia este atât în interesul Europei, cât şi al Statelor Unite.
„Suntem deschişi discuţiilor”, a declarat mai devreme preşedintele francez Francois Hollande într-o conferinţă de presă comună, la Paris, cu cancelarul german Angela Merkel.
Însă Guvernul de la Atena trebuie să prezinte „propuneri serioase şi credibile”, a adăugat el.
„Transmitem foarte clar că posibilitatea negocierilor rămâne deschisă, iar reuniunea liderilor din zona euro de marţi trebuie înţeleasă în acest sens”, a declarat la rândul ei Angela Merkel.
Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.