1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecial”Mesagerii ploii” de Ismail Kadare

”Mesagerii ploii” de Ismail Kadare

Joi, 6 mai, ora 18.00, Humanitas Fiction vă invită în “Mansarda cu vedere spre carte Humanitas”, la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr. 13-15), la lansarea romanului ”Mesagerii ploii”  de Ismail Kadare, apărut în colecţia “Raftul Denisei”, în traducerea lui Marius Dobrescu.

 

La lansare vor vorbi: Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, Marius Dobrescu, Cezar Paul-Badescu, Luan Topciu şi Vlad Zografi.

Tradus în zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. De mai multe ori nominalizat la Premiul Nobel, deţinător a numeroase premii şi distinctii literare, Ismail Kadare este recompensat în 2005 cu prestigiosul International Man Booker Prize.

Apărut în 1970 într-o versiune cenzurată, romanul ”Mesagerii ploii” vede lumina tiparului în varianta definitivă în 1994.

În Albania secolului al XV-lea, războiul bate la uşă. Locuitorii cetăţii de scaun şi-au ales soarta. Nu au primit pacea otomană, pe care solia sultanului le-o promitea în schimbul abjurării, iar acum aşteaptă riposta neîntârziată a imperiului. Iar odată cu primăvara soseşte şi imensa armată turcă, înaintând leneş şi inexorabil spre fortăreaţă. Capitularea, se pare, nu e decât o chestiune de timp. Dar acest timp, infim în durata istoriei, este nesfârşit pentru cei prinşi în încleştarea în care se înfruntă două lumi. Stelele consultate de astrolog rămân tăcute. Imamii prevestesc victoria, iar poetul orb plânge în versuri prăpădul. Unde e adevărul? Ce să scrie cronicarul oştirii? Un lucru e sigur: indiferent de care parte se va înclina balanţa în săptămânile, apoi lunile de asediu şi de arşiţă, cadenţate de bubuitul înnebunitor al tobelor, şi eroii, şi laşii vor avea aceeaşi soartă.

“Un roman-cronică de un realism perfect şi nemilos, tensionat, transformat în mit de bogăţia simbolurilor şi amintindu-ne astfel de Troia.” (Le Monde)

“În acest roman, descoperim un nou Kadare, mai complex şi mai neliniştit.” (Le Point)

“O parabolă cutremurătoare despre nebunia şi ororile războiului, din care nimeni nu iese învingător.” (The London Review of Books)

Cele mai citite

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă