11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMerkel a picat examenul cu Trump. Cancelarul german nu a făcut față...

Merkel a picat examenul cu Trump. Cancelarul german nu a făcut față lipsei de vocabular și lipsei de stil ale președintelui american

Cu toate că a studiat conștiincioasă toate interviurile lui Donald Trump și a analizat întâlnnirile la nivel înalt pe care le-a avut acesta până în prezent, cancelarul german, Angela Merkel, a rămas confuză după prima întâlnire față în față cu președintele american.

Conform specialiștilor în limbajul semnelor, Angela Merkel a încercat să nu fie „femeia de fier” în fața lui Trump, iar acesta a vrut să fie mai soft, drept pentru care a arătat ca un băiețel îmbufnat și irascibil în fața mamei, refuzând autoritatea acesteia.

Lucruri rele, lucruri bune, „înțelegeri comerciale fantastice”

Deși au vorbit de „o vizită productivă”, cei doi lideri s-au despărțit pe aceleași poziții ca dinainte de întâlnire. După cum anunțau ziarele germane, Merkel a plecat la Washington chitită pe un război economic, pe care să și-l câștige într-o primă rundă. Ea a insistat pe Acordul transatlantic TTIP, deschis oportunităților, criticând subtil sloganul președintelui: „America first”. Trump n-a lăsat-o să dezvolte, trântindu-i scurt: „Eu nu sunt un izolaţionist, eu sunt un partizan al liberului schimb, dar al unui schimb echitabil, pentru că liberul nostru schimb a condus la multe lucruri rele”. Vocabularul bogat al cancelarului german și stilul diplomatic nu i-au servit la nimic în fața lui Trump, care „a jonglat” cu „rău, „bun”, „fantastic”. Dar a ținut-o pe a lui.

Interceptările lui Obama, „singurul punct comun”

Merkel elogia Uniunea Europeană, Trump strâmba din nas, tăcut, pentru că el tocmai omagiase Brexit, la întâlnirea cu Theresa May, premierul britanic. Merkel vorbea de principii umaniste și de drepturile refugiaților, Trump bombănea că „securitatea propriilor cetățeni primează” și că „imigrația este un privilegiu”, nu un drept. Și, dacă tot a venit vorba de securitate națională, Trump a repetat dorința SUA ca țările membre NATO să-și crească cheltuielile pentru armate.

Mda, Germania și le va crește. Dar schimbările climatice? Off record! Problema încălzirii globale va fi subiectul central al summitului G20 pe care Germania îl prezidează la Hamburg, în iulie. Iar Administrația Trump va tăia din toate fondurile alocate luptei împotriva modificărilor climatice. Cu asemenea divergențe, nu e de mirare că Trump nu i-a auzit nici pe jurnaliști, nici pe Merkel, care cereau o strângere de mână pentru poza de Birou Oval.

Trump a ieșit din starea bosumflată abia spre sfârșitul întâlnirii, când deja se gândeaa la weekendul petrecut la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, Florida. „Poate avem ceva în comun”, i-a spus complice președintele american. Merkel deja se crispase. „Pe amândoi ne-a ascultat Obama”! Ha, ha, ha! Nu! Angela Merkel n-a râs. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă