2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialMeridiane

Meridiane

CE nu va investiga existenta inchisorilor CIA

Comisia Europeana a respins cererile europarlamentarilor privind lansarea unei anchete minutioase asupra presupusei existente a inchisorilor CIA pe teritoriul UE, declinandu-si competenta – informeaza “EUObserver”. Intr-un discurs sustinut luni, in Parlamentul European, comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca nu au fost prezentate comisiei dovezi care sa ateste ca CIA ar detine suspecti Al Qaeda in Europa de Est.
Cotidianul american “Washington Post” scria, la inceputul acestei luni, despre existenta unor centre de detentie americane in aceasta zona, iar ulterior organizatia Human Rights Watch a mentionat Polonia si Romania ca posibile tari-gazda. Atat Bucurestiul, cat si Varsovia au negat. Comisarul pentru Justitie a precizat insa ca, daca informatiile privind inchisorile CIA s-ar dovedi adevarate, statele europene respective ar avea de suferit consecinte grave. Intre timp, un numar tot mai mare de informatii au aparut in presa privind avioane ale CIA care au folosit aeroporturi din Suedia, Norvegia, Islanda si Spania pentru a transporta suspecti de terorism.


Amenintati cu executia sau cusca cu lei

Doi fosti detinuti irakieni au declarat ca au fost torturati in mod repetat de fortele de securitate americane. “Am fost foarte surprins cand m-au arestat. Nu mi-au dat nici o explicatie. Singurul raspuns pe care l-am primit a fost o bataie zdravana”, a declarat Sherzad Khalid, adaugand ca a fost chiar amenintat ca va fi inchis intr-o cusca cu lei in cazul in care nu face marturisiri in legatura cu locul in care se ascunde Saddam Hussein. La randul sau, Thahee Sabbar a sustinut ca militarii americani le-au simulat executia in interiorul Palatului Republican.


Obiective franceze atacate in Grecia

Persoane neidentificate au atacat cu cocteiluri Molotov o filiala Renault si un centru comercial eleno-francez din Salonic, in noaptea de luni spre marti, dupa ce provocasera, la sfarsitul saptamanii trecute, incidente similare la Atena. Opt vehicule au fost distruse, iar centrul comercial a suferit pagube importante.


Omri Sharon isi recunoaste vinovatia

Omri Sharon, unul dintre fiii premierului israelian Ariel Sharon, a anuntat ca isi recunoaste vinovatia pentru “false marturii” si “fals si uz de fals” intr-un caz de finantare ilegala a uneia dintre campaniile electorale ale tatalui sau.


PE recomanda Sofiei modificarea Constitutiei

Raportorul pentru Bulgaria al Parlamentului European, Geoffrey van Orden, a recomandat acestei tari sa adopte rapid amendamentele necesare Constitutiei pentru a garanta reforma deplina a sistemului judiciar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă