Marinari romani eliberati pe cautiune in Nigeria
Doi marinari romani, 12 rusi si un georgian, acuzati de contrabanda cu petrol, au fost eliberati luni pe cautiune de un tribunal nigerian, dupa aproape doi ani de detentie, a informat ieri AFP. Vasul MT Africa Pride, sub pavilion panamez, a fost confiscat dupa ce s-a descoperit ca naviga in Delta Nigrului cu 11.300 tone de petrol de contrabanda la bord. Cei 15 membri ai echipajului au fost arestati. In pofida presiunilor Moscovei, procesul treneaza, fiind presarat cu nenumarate intreruperi si rasturnari de situatie. Una dintre acestea consta in faptul ca in august 2004 MT Africa Pride a disparut cu totul in timpul transferului de la autoritatile navale la politia civila.
Stanga norvegiana a obtinut majoritatea parlamentara
Opozitia socialista din Norvegia, castigatoare in alegerile legislative de luni, a obtinut 88 din cele 169 de locuri in Parlament, coalitia aflata in prezent la putere reusind sa castige 81 de mandate, informeaza AFP. Premierul crestin-democrat Kjelli Magne Bondevik s-a aratat “deceptionat ca guvernul nu a primit mandatul pentru continuarea activitatii” si l-a informat ieri pe regele Harald asupra demisiei sale, act ce va nu intra in vigoare pana la jumatatea lunii octombrie, o data cu sesiunea parlamentara de toamna si cu depunerea proiectului de buget pe anul 2006 de catre Executiv.
Masuri de securitate draconice la New York
Mii de agenti ai politiei din New York, ai serviciilor secrete si graniceri vor proteja participantii la summitul Organizatiei Natiunilor Unite si la Adunarea Generala a ONU. Un purtator de cuvant al ONU a afirmat ca organizatia a luat masuri de precautie “draconice”, traumatizata dupa atacul de acum doi ani asupra cartierului sau general din Bagdad.
Amenintare nucleara pe termen lung
Ministrul britanic al Apararii, John Reid, a declarat ca tara sa se confrunta in continuare cu o amenintare nucleara pe termen lung. “Cred ca istoria recenta ne-a invatat ca este practic imposibil, in majoritatea cazurilor, sa prevezi de unde ar veni inamicul”, a spus oficialul. John Reid a facut referire la invadarea Insulelor Falkland de catre Argentina sau a Kuweitului de catre Irak, care erau imposibil de prevazut. El a adus in discutie si cazul unor tari ca Pakistanul, India sau Coreea de Nord, “care incearca sau in unele cazuri chiar au dezvoltat arme nucleare”.
SUA pot retrage 50.000 de militari din Irak
Presedintele irakian, Jalal Talabani, a declarat, intr-un interviu publicat de Washington Post, ca Statele Unite si-ar putea retrage aproximativ 50.000 de militari pana la sfarsitul anului. El nu a avansat o data mai precisa pentru retragere, un consilier al acestuia adaugand ca “numarul exact al trupelor va depinde de nivelul miscarii insurgente si de capabilitatile irakiene”. In interviu, Jalal Talabani a afirmat ca intentiona sa abordeze problema reducerii efectivelor americane in timpul intalnirii de ieri avute cu presedintele american, George W. Bush.