17.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Meridiane

Declaratiile lui Schussel ingrijoreaza Sofia

Autoritatile de la Sofia au reactionat nelinistite la recentele declaratii ale cancelarului austriac Wolfgang Schussel, care se aratase convins de faptul ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE va avea loc abia in 2008, noteaza cotidianul austriac „Der Standard”, citand agentia de presa bulgara BTA. Seful diplomatiei bulgare, Solomon Passy, a avut o convorbire telefonica „de lamurire” cu omologul sau austriac, Ursula Plassnik, care l-a asigurat ca politica Austriei fata de Bulgaria nu s-a schimbat. „Declaratiile cancelarului Schussel au fost parte a unei dezbateri de politica interna din cadrul Parlamentului de la Viena”, i-ar fi explicat ministrul austriac de externe lui Passy.


FBI, criticat pentru 11 septembrie

Biroul Federal de Investigatii (FBI) nu a reusit sa previna atacurile de la 11 septembrie 2001 din cauza „deficientelor sistematice si persistente” in gestionarea cazurilor de terorism si in colectarea informatiilor, arata un raport citat ieri de „Washington Post”. Raportul, realizat de Glenn A. Fine, inspector la Departamentul american al Justitiei, subliniaza ca FBI a ratat cel putin cinci ocazii de a depista prezenta pe teritoriul american a doi dintre teroristii kamikaze care au deturnat avioanele. Comisia care a anchetat circumstantele producerii atentatelor de la 11 septembrie 2001 atribuise responsabilitatea Agentiei Centrale de Informatii (CIA).


Explozie la Zaragoza

O explozie de origine criminala s-a produs, ieri, la 300 de metri de terminalul aeroportului din Zaragoza, oras aflat la 300 kilometri nord-est de Madrid, dar nu s-a soldat cu victime, potrivit informatiilor preliminare, informeaza AFP. Explozia a avut loc dupa ce o persoana care a pretins ca face parte din ETA a telefonat la redactia ziarului basc „Gara”. Interlocutorul anonim a afirmat ca un tir de mortiera va fi lansat impotriva instalatiilor aeroportului.


Oficial bulgar, tinta unui plan de asasinat

Infractori sarbi din Bulgaria au planuit asasinarea secretarului general al Ministerului de Interne de la Sofia, au avertizat serviciile sarbe cu doua saptamani inaintea alegerilor legislative de la 25 iunie din Bulgaria. Oficialul vizat, generalul Boiko Borissov, se afla in campanie electorala pentru partidul guvernamental Miscarea Nationala Simeon al II-lea. Serviciul sarb pentru combaterea crimei organizate a aflat ca planul de asasinat a fost pus la cale de mai multe persoane nemultumite de arestarea unor infractori sarbi si croati anul trecut in Bulgaria.


Un elev japonez a ranit 58 de colegi

Cel putin 58 de elevi au fost raniti, ieri, intr-un liceu din Hikari, in sud-vestul Japoniei, dupa ce un adolescent in varsta de 18 ani a aruncat o bomba artizanala intr-o sala de curs, au anuntat surse medicale si din cadrul politiei, citate de AFP.

Ultima oră
Pe aceeași temă