Televiziunea arabă Al Jazeera a difuzat o serie de imagini în care un grup de cinci soldaţi, îmbrăcaţi informal, despre care se presupune că ar fi britanici, par a conduce un detaşament dezorganizat de rebeli libieni, în apropiere de Misrata.
Un reporter britanic a explicat că cei cinci soldaţi ar putea aduna informaţii de la sol pentru a facilita viitoare atacuri cu elicopterul, dar şi că este posibil ca aceştia să fie foşti militari care acum lucrează pentru companii private de securitate, potrivit dailymail.co.uk. Încă din luna martie s-a vorbit despre faptul că britanicii ar avea soldaţi în estul Libiei, însă aceştia au rol exclusiv de consiliere.
Presa britanică a avansat ipoteza că foşti soldaţi britanici din Serviciul Special al Aviaţiei (SAS), acum mercenari angajaţi de statele arabe, ar putea fi folosiţi de controlorii de trafic pentru a identifica poziţia forţelor lui Gaddafi. Premisa este foarte posibilă, deoarece multe companii petroliere au angajat forţe de securitate private, la care aderă în special soldaţi ieşiţi la pensie sau căzuţi în dizgraţie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Apărare a declarat aseară: „Nu avem soldaţi pe pământul Libiei – orice activitate militare desfăşurată de Marea Britanie în această ţară este în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 1973. „Ieri, regimul libian a acuzat NATO că a ucis 11 civili în cursul bombardamentelor efectuate la 150 de kilometri de Tripoli, în timp ce preşedintele sud-african, Jacob Zuma se afla în capitala libiană”.
Zuma a declarat, luni, că raidurile Alianţei Nord-Atlantice din Libia sabotează medierea africană pentru obţinerea păcii. Declaraţia acestuia vine în contextul în care regimul libian a acuzat NATO că a provocat moartea a 11 civili prin bombardamentele sale. Liderul sud-african a efectuat o vizită la Tripoli pentru a discuta cu liderul libian Muammar Gaddafi o strategie prin care acesta să renunţe la putere.
Uniunea Africană a propus o „foaie de parcurs” pentru a pune capăt conflictului, care a fost acceptată de regim, dar a fost respinsă de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), structura de conducere a rebeliunii.
Medierea UA prevede un acord de încetare a focului şi instaurarea unei perioade de tranziţie care să conducă la alegeri democratice. Organizaţia panafricană a făcut de asemenea apel la NATO să înceteze bombardamentele.