21.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialMembrii Camerei Lorzilor vor fi alesi

Membrii Camerei Lorzilor vor fi alesi

"Un vot spectaculos in istoria Parlamentului britanic", a caracterizat ministrul pentru relatiile cu legislativul, Jack Straw, propunerea adoptata cu o larga majoritate de deputatii britanici ca membrii Camerei Lorzilor sa fie alesi.

Camera Comunelor (camera inferioara a Parlamentului britanic, gazduit de Palatul Westminster) a adoptat, cu 337 voturi pentru si 224 impotriva, propunerea ca toti membrii Camerei Lorzilor (camera superioara) sa fie alesi, renuntandu-se astfel la actualul sistem, al numirii sau al mostenirii locurilor. Aceasta ar fi o premiera in istoria Camerei Lorzilor, care dateaza din secolul XVI, nici unul dintre membrii sai nefiind ales.
Votul din Camera Comunelor are doar caracter consultativ, dar este extrem de semnificativ si va influenta dezbaterile privind reforma camerei superioare a legislativului, preconizata de guvern. Premierul Tony Blair ar fi dorit insa o reforma mai putin radicala, respectiv alegerea a doar 50 la suta dintre membrii Camerei Lorzilor, si a votat in acest sens. Intr-un vot separat, deputatii au respins ideea dizolvarii camerei superioare, pronuntandu-se categoric pentru mentinerea sistemului bicameral, in care Camera Comunelor (cea inferioara) detine primatul. Aratandu-si sprijinul pentru sistemul parlamentar bicameral, deputatii au contracarat speculatiile privind radicalismul "de tip Cromwell" (cel care, in secolul al XVII-lea, a dizolvat Parlamentul) al unora dintre promotorii reformelor constitutionale.
O alta propunere adoptata vizeaza reducerea numarului de locuri din Camera Lorzilor, de la 746 cate sunt in prezent, dintre care 92 sunt ereditare, la 540.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Jack Straw, a comentat: "Noi putem sa realizam ceea ce nu au reusit predecesorii nostri timp de decenii: o a doua camera care sa nu puna in discutie primatul acestei camere (a Comunelor) dar care sa fie legitima, mai eficienta si mai reprezentativa".
Actuala dezbatere are loc pe fondul scandalului "finantare contra privilegii", privind finantarea ilegala a Partidului Laburist prin "vinderea" titlurilor nobiliare. In primavara lui 2006 a fost deschisa o ancheta pe aceasta tema, fiind descoperita inclusiv o lista care ar fi fost intocmita de premierul Tony Blair, cu "cotizanti" innobilati. Lorzii insisi vor fi chemati sa se pronunte asupra propunerilor de reforma, saptamana viitoare, iar opiniile sunt impartite asupra rezultatului votului.

Eforturile de reformare a camerei superioare a Parlamentului britanic au inceput aproape cu un secol in urma, dupa ce lorzii au respins bugetul propus de guvern, in 1911. Cea mai recenta incercare dateaza din 2003, cand Camera Lorzilor a respins toate propunerile.

Cele mai citite

Mircea Lucescu, emoții înainte de România – Cipru: „Mă aştept la o echipă bună”

Mircea Lucescu a făcut mai multe declarații înainte de partida România - Cipru, care se va disputa sâmbătă, 12 octombrie, de la 21:45. El a...

Activele BlackRock au atins nivelul record de 11,5 trilioane de dolari

Activele administrate de BlackRock au atins un nivel record pentru al treilea trimestru consecutiv, datorită fluxurilor de intrare în creștere pe fondul unei redresări...

Denis Alibec, în conflict cu CFR Cluj! Clubul îi datorează 70.000 de euro

Denis Alibec, fost jucător la CFR Cluj, are litigii nesoluționate cu clubul, după ce a fost obligat să părăsească echipa în 2022. FRF a...
Ultima oră
Pe aceeași temă