Ansamblul Scaligero al Operei Scala din Milano a concertat la Bucuresti.
De concertul caritabil sustinut la Bucuresti de Ansamblul Scaligero al Operei Scala din Milano nu s-au bucurat foarte multi melomani. Intrarea a fost exclusiv pe baza de invitatie, asa se face ca un sfert din Sala Radio, unde s-a tinut concertul, a ramas neocupata. In plus, filantropii romani si italieni nu au avut nici o retinere in a se vantura prin sala, chiar daca nu era pauza, iar concertul era transmis in direct atat de Radio Romania Muzical, RR Cultural, cat si de TVR2. Nici macar rabdatori nu s-au aratat filantropii, pentru ca mare parte din ei au parasit sala inainte de a se termina concertul, inainte chiar ca muzicienii sa-si termine partitura. In definitiv, ce ocazie mai buna de a-ti etala ultimele achizitii vestimentare blanoase decat un concert caritabil tinut de un ansamblu al Operei Scala, in apropierea Craciunului?
In holul Salii Radio au fost amplasate mai multe standuri unde se vindeau reproduceri dupa picturi realizate de copiii internati la Fundeni – o carte cu reproduceri, 50 de lei. Tot de acolo puteau fi achizitionate si originalele, cu aproximativ 250 de lei pictura. Toti banii obtinuti se vor intoarce la copiii bolnavi de la Fundeni. La mijlocul serii, presedintele Enel, compania italiana care a organizat spectacolul, a anuntat ca vor achizitiona ei toate lucrarile ramase nevandute, asa ca, probabil, oamenii au rasuflat usurati.
Prezentatoarea show-ului de luni seara a fost "vedeta… populara" Iuliana Tudor, venita pe scena Salii Radio in lipsa de Andreea Marin, care a nascut in neconformitate cu programarea.
Pentru concertul de la Bucuresti, al doilea sustinut in Romania de ansamblul Scaligero, muzicienii au optat pentru un program mixt, gandit special pentru un public mai degraba ne-meloman decat meloman. In prima parte a spectacolului, muzicienii din Ansamblul Scaligero au interpretat trei lucrari de Rossini (uvertura "Barbierul din Sevilla", "Concert pentru Fagot si Coarde", uvertura "Cotofana hoata") si "Pastorul elvetian" (pentru flaut si ansamblu) de P. Morlacchi, lucrare interpretata si in concertul de la Sibiu, primul sustinut de Ansamblul Scaligero in Romania. In a doua parte, muzicienii au optat pentru muzica de film, o alegere care s-a dovedit inspirata. Au interpretat lucrari de Ennio Moricone, de L. Bernstein – din "West Side Story" si de Pedro Itturalde. Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, a cantat vreo cincisprezece minute doua colinde romanesti, cateva made in USA si cateva gospel-uri. Fetele (nici un baiat in cor), cu niste tinute total neinspirate, facandu-le sa arate cu cel putin 10 ani mai mari, erau ca din defuncta "Cantare a Romaniei".
SUCCES
» Despre Ansamblul Scaligero
Ansamblul instrumental Scaligero este alcatuit din 14 muzicieni si a luat nastere ca un dublu cvintet: un cvintet de coarde (doua viori, viola, violoncel si contrabas) si un cvintet de instrumente de suflat (flaut, oboi, fagot si corn). Din 1998, ansamblul s-a imbogatit cu saxofon, pian, armonica si instrumente de percutie, tipice jazz-ului, fapt ce le-a permis muzicienilor sa abordeze mai multe stiluri muzicale, de la repertoriul clasic pana la jazz si new age.