26.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialMehedinţi: Restricţii de circulaţie pe Dunăre din cauza debitului crescut

Mehedinţi: Restricţii de circulaţie pe Dunăre din cauza debitului crescut

Circulaţia pe Dunăre se desfăşoară cu viteză redusă şi restricţii de tonaj, după ce ce debitul crescut, informează Mediafax.

Directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat, luni, că nivelul Dunării a depăşit cota de inundaţie la Calafat şi este aproape de cota de inundaţie la Gruia, fapt ce a impus restricţii de circulaţie pe fluviu.

„Se diminuează cu mult viteza de înaintare pentru amonte şi creşte pentru aval, ceea ce este un pericol pentru nave în ceea ce priveşte influenţa curenţilor asupra stabilităţii navelor. Am luat măsuri, navele sunt anunţate, îşi reduc barjele la mărimea şi tonajul care le permit să circule cu o viteză limită de şase kilometri pe oră, aşa este dată regula de navigaţie pentru zona Cazanelor, unde sunt zonele periculoase şi unde am avut accidente cu pierderi de marfă şi nave”, a explicat Ghiba.

Potrivit sursei citate anterior, dacă în condiţii normale un împingător are şase barje cu încărcătură, în condiţiile actuale se transportă doar două barje.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă, tendinţa Dunării este de uşoară creştere până în jurul datei de 20 martie, când este prognozat un debit de 11.000 de metri cubi pe secundă, urmând ca după această dată să fie în uşoară scădere la 10.700 – 10.800 de metri cubi pe secundă.

Luni, în zona Gruia, cotele Dunării au ajuns la 646 de centimetri, aproape de cota de inundaţie care este de 700, în timp ce la Calafat s-a depăşit cu doi centimetri cota de inundaţie de 600, aceasta fiind de 602 centimetri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă