22.9 C
București
marți, 25 martie 2025
AcasăSpecialMega-dosarul DNA. CCR: Judecătorul CCR Toni Greblă poate fi arestat doar cu...

Mega-dosarul DNA. CCR: Judecătorul CCR Toni Greblă poate fi arestat doar cu avizul Biroului Permanent al Senatului

CCR a confirmat  informația României Libere, potrivit căreia judecătorul CCR Toni Greblă poate fi reținut sau arestat, dacă se impune această măsură restrictivă, numai cu avizul Senatului, camera care l-a trimis în CCR.

Citește și: MEGA-dosar DNA: Judecătorul CCR Toni Greblă, masonul Bartolomeu Săvoiu, apropiat al nașului Licio Gelli, alți doi parlamentari și un interlop, implicați în trafic de influență și falsificare de acte de export spre Federația Rusă

Judecătorul Toni Greblă este la DNA, urmărit penal și  interogat pentru mai multe infracțiuni, între care trafic de influență pentru afacerile finului său, interlopul Ion Bîrcină, pentru acte de comerț făcute pentru familia sa sau pentru finul  Ion Bîrcină, pentru  generalul-mason Constantin Săvoiu, pentru alte persoane. DNA susțin că Toni Greblă e inițiatorul unei grupări infracționale organizate, în care au fost atrași și parlamentarii PSD Lucian Șova și Iulian Iancu, anchetați și ei de DNA.

În legătură cu situația juridică penală a judecătorului Toni Greblă, Plenul Curţii Constituţionale, reunit în şedinţa din 22 ianuarie 2015, a decis:

         "Luând act de comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, publicat pe site-ul instituţiei, din care rezultă că, faţă de domnul judecător Toni Greblă, se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni,

         Face următoarele precizări:

         Potrivit art. 66 alin. (1) şi (3) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale:

  1. Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

         Prin urmare, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor prevăzute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii.

Citește și: Finul lui Greblă, la DNA: Nu ai cum să dai mită naşului. Suntem proxeneţi, trimitem ţigănci la produs

         De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.

         Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată.

Citește și:

 

Cele mai citite

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa în cazul violenţelor de la BEC: Nouă suspecţi, duşi la audieri

Protestatarii au distrus mobilier stradal, au incendiat obiecte din zonă și au atacat forțele de ordine Autorităţile au efectuat 13 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi...

Meghan Markle, criticată pentru promovarea afacerilor prin intermediul copiilor săi

Meghan Markle se confruntă cu un val de critici după ce ar fi folosit imaginea copiilor săi, Prințul Archie și Prințesa Lilibet, pentru a...

Pedro Pascal răspunde speculațiilor despre o posibilă relație cu Jennifer Aniston

Hollywoodul a fost cuprins de zvonuri după ce actorii Pedro Pascal și Jennifer Aniston au fost surprinși luând cina împreună, însă starul din The...
Ultima oră
Pe aceeași temă