Bucătăria Kremlinului a fost învăluită în mister ani la rând, dar de curând câteva dintre secretele culinare ale Kremlinului au fost dezvăluite jurnaliştilor chiar de bucătarul preşedinţilor ruşi, rămas acelaşi de pe timpul lui Leonid Brejnev, relatează corespondentul TVR la Moscova, citat de Newsin.
Familia lui Anatol Galkin are tradiţie în pregătirea bucatelor alese de la Kremlin. Bunica sa a fost bucătăreasa lui Stalin. Anatol Galkin a debutat însă la Kremlin făcându-i mâncare lui Leonid Brejnev. „Brejnev era un om foarte bun şi deosebit. Venea foarte des la bucătărie, se saluta cu toată lumea, întreba ce avem în meniu pentru ziua respectivă, se interesa dacă am gătit ceva din mistreţul vânat chiar de el”, a povestit Galkin jurnaliştilor.
Pe Mihail Gorbaciov l-a însoţit în permanenţă, chiar şi atunci când acesta a fost arestat în Crimeea în timpul puciului de la Moscova. În fiecare dimineaţă Anatol Galkin îi pregătea fostului lider sovietic cafeaua după reţeta soţiei, Raisa Gorbaciova. „Când cafeaua se ridica în ibric, o luam de pe foc şi încetişor îi luam spuma cu o lingură şi o puneam în ceaşcă. Procedam aşa de trei ori, după care turnam cafeaua în ceaşcă, în aşa fel încât spuma să rămână intactă şi să se ridice la suprafaţă”, a dezvăluit bucătarul Kremlinului.
Boris Elţîn, spune el, era cel mai capricios. Fiind din Siberia, primului preşedinte rus îi plăceau carnea şi vânatul.
Ziariştii au fost interesaţi, desigur, ce mănâncă acum Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev. Însă, dacă la foştii preşedinţi nu s-a sfiit să ofere detalii din meniul lor, în privinţa actualilor lideri ai Rusiei Anatol Galkin s-a ferit să dea amănunte. „Pot să vă spun doar atât: acum preşedinţii noştri ţin foarte mult la sănătatea, la silueta lor şi mănâncă foarte uşor. În meniul lor sunt multe legume, fructe, carne cu mai puţină grăsime. De aceea, preferă să bea vin alb sau roşu”, a spus bucătarul.
În schimb, Anatol Galkin le-a arătat jurnaliştilor cum se pregăteşte un mic dejun la Kremlin. El a făcut ochiuri, după o reţetă nu prea sofisticată, dar ingenioasă. Secretul este ca o felie de pâine neagră să fie prăjită mai întâi în tigaie în puţin unt. Felia de pâine are o gaură în mijloc, în care se sparge ulterior oul. Când oul s-a prăjit, se scoate din tigaie cu tot cu felia de pâine, care arată apetisant cu oul în mijloc.
Bucătarul Kremlinului recunoaşte că până ajunge mâncarea pe masa lui Putin sau Medvedev o gustă – fără exagerare – de 30-40 de ori, în timp ce o pregăteşte.
Anatol Galkin mai respectă o regulă: din fiecare porţie de mâncare se reţine o probă de câte 50 de grame pe o perioadă de 24 de ore.