3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialMedicul Tranca cere instantei sa oblige Spitalul "Grigore Alexandrescu" sa-l primeasca inapoi...

Medicul Tranca cere instantei sa oblige Spitalul “Grigore Alexandrescu” sa-l primeasca inapoi la munca

Medicul Razvan Tranca, achitat pentru viol si condamnat pentru tentativa de omor asupra unei paciente, contesta la Tribunalul Bucuresti decizia Spitalului "Grigore Alexandrescu" de a nu-l primi inapoi la locul de munca, desi i-a expirat interdictia de a profesa impusa de Colegiul Medicilor pe 1 an, transmite NewsIn.

Tranca cere instantei sa oblige conducerea Spitalului de urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu" sa-l reintegreze in postul de medic primar chirurg avut anterior interdictiei de a profesa timp de 1 an, stabilita pe 2 noiembrie 2007 de Colegiul Medicilor.

"Am notificat angajatorului dorinta mea de a fi reprimit in postul de medic primar chirurg (…) Din considerente de neinteles, angajatorul a refuzat sa ma admita la lucru, transmitand fel de fel de motivari, toate superficiale si netemeinice", sustine Razvan Tranca in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti.

"Prin refuzul nejustificat de reprimire" arata medicul, "imi este ingradit dreptul de a-mi alege liber profesia si locul de munca". Tranca a precizat ca i s-a interzis chiar prezenta fizica in cadrul spitalului. Este vorba despre un incident de la sfarsitul lunii februarie, dupa cum au declarat, pentru NewsIn, surse medicale. "Dupa ce a iesit din arest preventiv, doctorul Tranca s-a prezentat la spital, imbracat in halatul de medic, insa managerul unitatii sanitare de atunci, dr. Coriolan Ulmeanu, i-a comunicat ca este concediat. La poarta de intrare in curtea spitalului, erau puse afise care anuntau ca medicului Tranca i-a fost interizis accesul in unitatea sanitara", au precizat, pentru NewsIn, surse medicale.

Tranca mai arata ca a cerut conducerii spitalului si intreruperea concediului de paternitate de care beneficiaza, pe motiv ca necesitatile pentru cei trei copii, dintre care ultimul are numai 8 luni, nu pot fi acoperite numai din venitul sotiei.

Medicul a atasat la dosarul instantei copii dupa corespondenta purtata cu reprezentantii Spitalului de urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu", in care acestia ii precizeaza, ca raspuns la cererea de intrerupere a concediului de paternitate, ca el a cerut concediu pentru cresterea copilului, ca i s-a aprobat si, prin urmare, postul pe care-l avea in cadrul spitalului este momentan ocupat de altcineva.

Tranca mai arata ca, intr-un raspuns din 8 aprilie, reprezentantii spitalului i-au comunicat ca s-au adresat Colegiului Medicilor, avand in vedere interdictia de a profesa timp de 1 an, pentru reevaluarea acestui caz. De asemenea, i s-a comunicat ca spitalul a solicitat Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" sa nu-l mai incadreze in colectivul de cadre didactice al Clinicii de Chirurgie, ci in alta unitate medicala.

Procesul a inceput pe 21 iulie, la Sectia pentru litigii de munca a tribunalului, cu o amanare, urmatorul termen fiind fixat de instanta pentru data de 12 octombrie.

Colegiul Medicilor i-a interzis lui Tranca, in 2007, sa-si exercite profesia timp de un an de zile, in urma scandalului pornit de la acuzatiile Andreei Mocanu, pacienta care l-a reclamat pentru viol si tentativa de omor. Medicul a contestat decizia atat la Tribunalul Bucuresti, cat si Curtea de Apel Bucuresti, dar a pierdut atat procesul pe fond, cat si recursul.

Tribunalul Bucuresti l-a achitat, pe 26 februarie, pe medicul Razvan Tranca, pentru viol, pe motiv ca fapta nu exista, in schimb l-a condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru tentativa de omor asupra pacientei Andreea Mocanu.

De asemenea, magistratii l-au obligat pe medic sa plateasca fetei daune de 50.000 de lei si despagubiri materiale in valoare de 3524 de lei. Instanta a mai fixat un termen de incercare de 7 ani pentru Tranca. Decizia nu este definitiva.

Medicul Razvan Tranca a fost trimis in judecata, in 27 martie 2007, pentru viol si tentativa de omor, dupa ce a fost acuzat ca ar fi violat-o si aruncat-o de la etajul sase pe Andreea Mocanu, care ii era pacienta.

Tranca a dat o singura declaratie, in care a sustinut ca avea o relatie amoroasa cu Andreea Mocanu inca din luna decembrie 2006, la aproximativ trei saptamani dupa ce o operase de apendicita. Potrivit acelei declaratii, Tranca a sustinut ca ar fi avut relatii sexuale cu minora de mai multe ori, in tot felul de locuri – in camerele de garda ale spitalului, in cabinetele medicale, intr-o garsoniera si in locuinta familiei Tranca.

Procurorii au aratat ca fata nu mai fusese niciodata in apartamentul sotilor Tranca. Mai mult, lista convorbirilor telefonice purtate intre cei doi si audierea unor martori au aratat ca medicul era cel care o suna, iar fata n-a ascuns niciodata aceste discutii cu cel care o operase in noiembrie de apendicita si urma sa-i inlature si o umflatura de la umarul stang. Cand parintii fetei erau in Romania, Andreea i-o dadea intotdeauna pe mama sa la telefon, deoarece Razvan Tranca pretindea ca suna pentru a explica ce acte sunt necesare (adeverinte etc.) pentru interventia chirurgicala. Din noiembrie 2006 si pana in momentul violului, chirurgul a sunat-o pe Andreea Mocanu de 25 de ori.

Razvan Tranca, chirurg la acel moment la Spitalul Grigore Alexandrescu si asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, tata a trei copii, este acuzat ca ar fi aruncat-o, in seara de 15 februarie 2007, pe pacienta sa Andreea Mocanu, de pe balconul apartamentului familiei Tranca. Andreea Mocanu a scapat doar cu niste fracturi, iar pe 23 februarie a fost eliberata din spital, unde i s-a fixat o proteza, potrivit medicilor.

Cele mai citite

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...
Ultima oră
Pe aceeași temă