23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeSpecialMedicii din Spitalul Judetean Targoviste consulta cu PDA-ul

Medicii din Spitalul Judetean Targoviste consulta cu PDA-ul

Proiectul romano-american Initiativa Romana pentru Tehnologia Informatiei (RITI)-Access RITI, prin care Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala – USAID a finantat realizarea unor programe ce au condus la imbunatatirea accesului la informatie si educatie pentru cetatenii Romaniei, s-a incheiat. De acest proiect au beneficiat peste doua milioane de romani din comunitati precum Giurgiu, Braila, Dambovita, Valcea, Galati, Constanta, comunitati care au reusit sa mareasca eficienta administratiilor locale odata cu reducerea costurilor administrative si sa identifice oportunitati pentru cetateni si pentru mediul de afaceri prin intermediul noilor tehnologii.
Proiectele RITI Access sunt proiecte-pilot, dar, folosind baza de cunostinte si experienta acumulata in realizarea lor, acestea pot fi extinse pe tot teritoriul tarii, pentru ca toti cetatenii sa se poata bucura de beneficiile noilor tehnologii.
Probabil ca unul dintre cele mai spectaculoase exemple de acest tip il poate constitui informatizarea Spitalului Judetean Targoviste, spital in care acum se pot vedea scene pe care cei mai multi dintre noi le stim doar de la televizor, din serialele de mare succes ce surprind activitatea marilor spitale americane (mai des) sau a unora din tari europene, pe care uneori ne gandim ca n-o sa le mai ajungem niciodata din urma. Iata, totusi, ca intr-un spital dintr-un oras nu prea mare, de provincie, totul – pornind de la internare, sectii, bloc operator, ATI, farmacie, laboratoare, radiologie, imagistica, pana la departamentul financiar-contabilitate, este informatizat. Insa toate acestea, care mai mult se simt decat se vad, sunt eclipsate de-a dreptul de imaginea medicilor ce stau la patul pacientilor cu PDA-uri in maini – aceste mici minuni ale tehnicii fiind utilizate atat pentru a completa pe loc dosarul electronic al pacientului, pentru a-l accesa din baza de date a spitalului sau pentru a cere si a primi instant date despre medicatia sau investigatiile care s-au prescris sau administrat bolnavului.
Jumatate din fondurile alocate acestui proiect au provenit de la USAID, prin Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), in cadrul programului RITI Access, iar Info World – compania romaneasca specializata in dezvoltarea de aplicatii si solutii medicale – a pus in practica acest scenariu de SF pentru multe alte spitale din Romania.
Castigatoare a licitatiei organizate de Spitalul Judetean Targoviste pentru informatizarea sa, compania respectiva a instalat solutia informatica integrata Hospital Manager Suite cu extensia PDA – o aplicatie modulara, care acopera toate segmentele de activitate ale unui spital modern, permite importante reduceri de costuri, iar, prin extensia respectiva, permite imbunatatirea actului medical si marirea timpului efectiv alocat de medic pacientului.
In plus, cu 31 PDA-uri la Spitalul Judetean Targoviste si 73 PDA-uri la Spitalul Dr. I. Cantacuzino (o alta unitate sanitara informatizata de Info World cu Hospital Manager Suite), medicii pot comunica in timp real intre cele doua spitale!

Cele mai citite

Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? Răspunsul poate părea surprinzător

Răspunsul, în mod surprinzător, este da, putem atinge mercurul cu mâinile goale.Mercurul nu este absorbit prin pielea noastră, așa că este în regulă...

CFR are nevoie de 24 de miliarde de lei între 2023 și 2027 pentru a continua să funcționeze

Planul de Administrare al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru perioada 2023 - 2027, care stabileşte acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă...

Rata șomajului, în august, a scăzut ușor la 5,4%

Rata şomajului a fost, în luna august 2023, de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna iulie 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies