5.4 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialMedicii de familie se tem să mai dea concedii medicale

Medicii de familie se tem să mai dea concedii medicale

Speriaţi de noile norme de acordare a concediilor medicale, medicii de familie suflă şi-n iaurt şi refuză să semneze astfel de adeverinţe chiar şi pentru pacienţii bolnavi cu acte în regulă.

Poliţia concediilor medicale a intrat de sâmbătă, cel puţin oficial, în acţiune. Pentru a se asigura că nici medicul, nici angajatul nu vor mai deconta de la buget sume consistente pentru concedii fictive, statul îi va verifica pe oameni la domiciliu, iar procedurile de acordare/intrare în concediu medical vor fi mult mai drastice. Intenţia Ministerului Sănătăţii a produs însă efecte chiar înainte de a intra în vigoare,  dar nu în cazul falşilor bolnavi, ci în cel al angajaţilor cu probleme reale de sănătate. De teama noilor proceduri, unii medici de familie se tem acum să semneze certificatele de concediu medical, chiar dacă există motive reale pentru care ar trebui sa o facă.

Angela Borto, de 23 de ani, s-a prezentat, zilele trecute, dimineaţa la ora 4.00, la camera de gardă a Spitalului Universitar din Capitală, cu durere abdominală acută, vărsături şi greaţă. Medicii de gardă i-au pus tinerei diag-nosticul de „boală inflamatorie pelvină”, i-au dat tratament şi i-au recomandat repaus la domiciliu.  A doua zi, Angela (operator-pariuri la un cazinou) şi-a contactat medicul de familie. Răspunsul însă a lăsat-o fără cuvinte: „Mi-a spus că nu-mi dă concediu din cauza noii legi, mai drastice, şi m-a trimis să-l iau de la Urgenţă, de la medicul care m-a consultat, că aşa scrie în lege” . În aceeaşi zi, Angela l-a sunat şi pe medicul de la camera de gardă, solicitându-i acestuia o adeverinţă. 

„Mi-a răspuns că el, ca medic de urgenţe, nu-mi poate da concediu medical, pentru că nu am fost internată, şi m-a trimis înapoi la medicul de familie”, spune Angela Borto, care acum stă la domiciliu, la pat, dar fără concediu medical.  În aceste zile, reacţia medicului de familie care i-a refuzat tinerei intervievate de RL acordarea unui concediu medical nu este singulară. Şi alţi medici contactaţi de România Liberă ne-au declarat că ar fi procedat la fel.  „Vă spun sincer, cu noile prevederi, aş fi făcut la fel. Nici nu mai ştim la ce să ne aşteptăm, cu toate modificările legislative. Mai bine ne luăm măsuri de precauţie”, ne-a spus un medic de familie, sub protecţia anonimatului.

Un alt medic de familie, Călin Ciubotaru, plasează dreptatea undeva la mijloc. El crede că acest caz scoate în evidenţă o anomalie a sistemului, şi anume că medicii de la camera de gardă nu au instrumentele necesare pentru a finaliza actul medical şi a semna concedii medicale, aşa cum ar fi normal. „Pe de altă parte, medicul de familie ar fi putut să consulte pacienta, la rândul lui, şi să-i dea concediu medical, dacă ar fi considerat indicat”, explică doctorul Ciubotaru situaţia pe care o consideră „aberantă”.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii au declarat pentru RL că, în cazul Angelei Borto, medicul de familie a greşit flagrant. „Acei medici de familie care le refuză pacienţilor dreptul la concediul medical sunt împotriva legii. Pacienţii ar trebui chiar să-i dea în judecată”, susţine Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

 

6% din buget

Motivul noilor reglementări  în privinţa acordării concediilor medicale a fost făcut public de ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, luna trecută: concediile medicale, multe acordate fără temei, au înghiţit în 2009 circa 6% din bugetul Sănătăţii. Cum tendinţa este de creştere,  ministerul a schimbat  legislaţia, stabilind reguli mult mai dure.

Din 15 mai, cel care solicită  concediu medical va completa, printre altele, o declaraţie  pe proprie răspundere  şi va semna că este de acord să-şi anunţe  angajatorul în termen  de 24 de ore de la obţinerea certificatului medical.

Beneficiarul concediului va indica şi adresa la care îşi va petrece concediul medical. Aici, el ar putea fi vizitat, în intervalele orare 8.00-11.00, 12.00-17.00, 18.00-20.00, de reprezentanţi ai CNAS.

Cele mai citite

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

Averea lui Elon Musk a atins un nou record de 350 de miliarde de dolari

Averea lui Elon Musk, patronul Tesla și SpaceX, a depășit pragul de 350 de miliarde de dolari, stabilind un nou record, conform indicelui Bloomberg,...

Firmele din România vor trebui să-și actualizeze obiectul de activitate până în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, va intra în vigoare un nou ordin emis de Institutul Național de Statistică, care vizează actualizarea Clasificării Activităților din...
Ultima oră
Pe aceeași temă