Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta a propus, zilele trecute, institutiei superioare, modificarea contractului-cadru astfel incat sa vina in sprijinul medicilor ce-si desfasoara activitatea la sate si comune. „Medicii de familie din aceste zone erau obligati sa aiba minim 500 de asigurati inscrisi pe listele lor. Cei nou-veniti nu au putut sa intruneasca aceasta conditie, fapt pentru care li s-a reziliat contractul cu institutia in rural pe care un medic de familie din mediul rural trebuie sa-l aiba pe liste sa poata fi mai mic de 500”, a explicat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. In perioada imediat urmatoare, o comisie paritara formata din reprezentanti ai CJAS si Autoritatii Judetene de Sanatate Publica se va intruni pentru a stabili de comun acord numarul minim de asigurati necesar pentru ca un medic de familie din mediul rural sa-si poata continua activitatea.
Maxim de inscrisi
Pana in prezent nu s-a impus un numar maxim de pacienti ce pot figura pe listele unui medic de familie. „Am constatat ca activitatea se poate desfasura in limite optime in cazul a maxim doua mii de pacienti. Oricum, medicul va primi pentru fiecare pacient ce depaseste aceasta cifra doar 75% din valoarea punctului per capita”, a explicat dr. Liviu Mocanu. In acest fel, sustine el, se poate crea concurenta intre medicii de familie. La nivelul municipiului Constanta exista doar cativa medici care au inscrise pe listele lor peste 2.300-2.400 de persoane. Pe aceste considerente, CJAS Constanta este dispusa sa incheie maximum zece noi contracte cu medici de familie care doresc sa-si deschida cabinete. In prezent, exista trei astfel de solicitari pentru cabinete private, iar Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica mai poate angaja alti trei medici de familie in spatiile de stat, unde, momentan, se lucreaza intr-o singura tura.
Sanctiuni
O alta modificare aparuta in proiectul contractului-cadru se refera la activitatea unitatilor sanitare. Astfel, ele pot primi sanctiuni pecuniare in cazul in care nu isi respecta indatoririle stabilite prin contract cu CJAS Constanta. „Prima abatere va fi sanctionata cu retinerea a 1% din valoarea contractata, iar cea de-a doua, cu 3%. Unitatea sanitara va primi o sanctiune de 5% in cazul in care se afla la a treia abatere prin nerespectarea clauzelor contractuale”, a afirmat dr. Liviu Mocanu.
Managerul spitalului poate lua masuri impotriva celui care a gresit si ii poate solicita acestuia sa suporte contravaloarea sanctiunii primite. Unul dintre motivele ce au determinat efectuarea acestei modificari a fost ca majoritatea spitalelor intarzie foarte mult raportarile legate de tratarea accidentelor. „A fost propunerea noastra deoarece exista intervale foarte mari de timp cand se fac raportarile iar banii nu mai pot fi recuperati de la pacienti, unitatea sanitara aflandu-se in situatia de a se judeca cu datornicii”, a mai afirmat directorul general al CJAS Constanta. Spre exemplu, Spitalul de Ortopedie Traumatologie si Recuperare Medicala are de recuperat peste 20 milioane lei vechi de la un pacient reprezentand contravaloarea serviciilor medicale.
Multe unitati sanitare au internat persoane neasigurate ale caror ingrijiri medicale au depasit cele trei zile gratuite destinate urgentelor medico-chirurgicale. Pentru ca este vorba despre oameni ai strazii, care nu au de unde sa plateasca, spitalele nu-si vor mai recupera probabil niciodata acesti bani.