1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialMedici de la Spitalul TBC din Baia Mare vor face greva foamei...

Medici de la Spitalul TBC din Baia Mare vor face greva foamei in fata Ministerului Sanatatii

Mai multi medici de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare vor face, de luni, greva foamei in fata sediului Ministerului Sanatatii, cerand demiterea managerului unitatii medicale, Gheorghe Bota, anunta Mediafax.

Medicul Piroska Zagyva, liderul Sindicatului Independent al Medicilor din Maramures, a spus ca protestul va incepe imediat ce, impreuna cu colegii ei, va ajunge la Bucuresti.

"Suntem in drum spre Capitala. Nu vom renunta la greva. Cu noi vor fi si colegi din Bucuresti, care ne sustin in demersul nostru. Doar opt persoane vom intra insa in greva foamei, pe durata nedeterminata", a spus Piroska Zagyva.

Protestul este sustinut de organizatia sindicala Cartel Alfa Maramures, al carei presedinte, Florin Hossu, a spus ca medicii au dreptate si ca situatia de la TBC nu mai poate continua asa, pentru ca vor avea de suferit pacientii.

In schimb, liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, s-a dezis de protest si a criticat actiunea medicilor, aratand ca aceasta nu poate fi catalogata ca una sindicala.

"Atata vreme cat ei cer demiterea managerului, eu nu pot sa fiu de acord cu protestul. Este o actiune de subminare a autoritatii, prin urmare nu are nimic de-a face cu sindicalismul", a spus Ciocan.

Managerul unitatii medicale, Gheorghe Bota, nu a putut fi contactat, pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru a-si exprima punctul de vedere.

Tot luni, a expirat termenul de preaviz in cazul a unsprezece medici de la Spitalul TBC din Baia Mare, care au demisionat in bloc in urma cu aproximativ o luna, aratand ca nu isi mai pot continua activitatea daca Gheorghe Bota ramane la conducere si ca nu vor reveni asupra deciziilor de a parasi unitatea decat in cazul schimbarii managerului.

Medicii si-au depus demisiile la inceputul lunii iunie, acuzand abuzurile managerului unitatii, Gheorghe Bota, si sustinand ca in ultimii trei ani acesta "s-a comportat dictatorial".

Demisiile medicilor au starnit controverse la nivelul Directiei de Sanatate Publica si Prefecturii Maramures, iar intr-o incercare de detensionare a conflictului de la Spitalul de Pneumoftizologie s-a dispus efectuarea unui control in unitate, de catre Curtea de Conturi, pentru ca reprezentantii sindicatului au reclamat ca banii nu ar fi fost cheltuiti cum trebuie.

Prefectul Sandu Pocol spunea, la acea vreme, ca Ministerul Sanatatii "are de ales intre medici si manager", iar decizia trebuie sa fie luata de aceasta institutie, intrucat "exista o relatie contractuala intre manager si minister".

Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă