7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialMedicamentele compensate se scumpesc cu 10%

Medicamentele compensate se scumpesc cu 10%

Pretul medicamentelor compensate si acordate gratuit va creste cu aproximativ 10%, ca urmare a aplicarii noului curs valutar de 4 lei pentru 1 euro, anunta Agerpres.

In ce priveste ordinul referitor la noile modalitati de calcul al pretului la medicamente, acesta se va aplica la 60 de zile de la elaborarea lui, pana atunci functionand ordinul actual, cu modificarea privind cursul valutar.

Medicamentele pentru spitale vor ramane la acelasi pret ca pana acum.

Sorin Popescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca, daca Romania doreste sa utilizeze, ca modalitate de calcul, pretul cel mai mic din 12 tari din UE, va incuraja comertul paralel. Aceasta, deoarece vor fi companii care vor cumpara medicamente la pretul cel mai mic din Romania si le vor vinde la preturi mai mari in tarile lor, iar acest lucru va reduce accesul pacientilor romani la tratament.

Distribuitorii au anuntat ca vor aproviziona, incepand de luni, farmaciile, dar vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, a afirmat ca este greu de spus daca in farmacii se vor gasi medicamente de luni, pentru ca trebuie refacute softurile, iar casele de asigurari nu au anuntat noile preturi.

Distribuitorii si importatori de medicamente si Colegiul Farmacistilor au avut mai multe runde de convorbiri cu ministrul Sanatatii cu privire la pretul medicamentelor, pentru ca unele dintre acestea erau prea scumpe si nu puteau fi furnizate farmaciilor la vechiul curs, pacientii confruntandu-se cu lipsa lor din farmacii.

Prin intrarea in vigoare a noului curs valutar, farmaciile vor reincepe aprovizionarea lor cu medicamente.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă