32 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialMedic: Dezincriminarea consumului de droguri va inlesni dependenta

Medic: Dezincriminarea consumului de droguri va inlesni dependenta

Dezincriminarea consumului de droguri, propusa de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice, va duce la o crestere a numarului celor care vor apela la narcotice, inlesnind dependenta, considera dr. Cristian Bengescu-Bellu, specialist in tratarea dependentei de droguri, scrie NewsIn.

"Va exista, cu siguranta, o crestere a numarului consumatorilor de droguri, pentru ca nu este vorba numai despre ideea de fruct oprit, ci si de curiozitate. Dependenta de droguri se naste de la incercarea de stupefiante usoare, dupa care urmeaza nevoia de a incerca droguri mai puternice. Materializarea propunerii facute de comisia prezidentiala nu va face decat sa inlesneasca dependenta", a declarat, pentru NewsIn, dr. Bengescu, specialist la Centrul de Sanatate Mintala Bucuresti.

Medicul Cristian Bengescu-Bellu vede insa cu ochi buni dezincriminarea prostitutiei, propusa tot de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice. "Oricum se practica la toate colturile, iar dezincriminarea va ajuta la tinerea ei sub control medical. Sunt multe boli, precum SIDA, hepatita B sau sifilisul, care se iau de la prostituate si pe care multi pacieti refuza sa recunoasca de unde le-au contractat", a explicat Bengescu.

In octombrie 2008, specialistii in problema dependentei de droguri estimau ca media de varsta a toxicomanilor romani a scazut, in ultimii ani, de la 25 la 17-19 ani, iar multi dintre ei, chiar daca scapa de dependenta fizica, ajung sa consume din nou droguri din cauza ca nu exista centre post-tratament pentru inlaturarea dependentei psihice, sustin specialistii in domeniu.

Tot la finalul anului trecut, in Bucuresti erau aproximativ 24.000 de consumatori de droguri, dintre care aproape 400 urmau un tratament. Drogul principal utilizat de acestia este heroina, care se administreaza pe cale injectabila.

Majoritatea toxicomanilor care sunt tratati de dependenta fizica, in centrele de specialitate, recidiveaza insa in privinta drogurilor din cauza faptului ca autoritatile sanitare nu aloca fonduri pentru construirea centrelor de inlaturare a dependentei psihice. "Pacientii sunt tratati mai intai de dependenta fizica, prin medicatie corespunzatoare si terapii psihologice. Foarte multi, insa, o iau de la capat, pentru ca noi nu le putem oferi conditiile de tratare a dependetei psihologice. Dupa ce scapa de dependenta fizica, pacientul ar trebui sa petreaca o buna perioada de timp intr-un mediu unde este hranit bine, ingrijit si supravegheat 24 de ore din 24, trebuie tinut non-stop ocupat", a explicat dr. Cristian Bengescu-Bellu.

Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice propune in Raportul sau, dezincriminarea consumului de droguri si a sexului comercial, ca solutii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostitutiei si raspandirii infectiei cu virusul HIV.

Una dintre solutiile inaintate de Comisia prezidentiala se refera la "dezincriminarea consumului de droguri – nu a traficului!", dupa cum specifica autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafata" consumatorii. Raportul invoca faptul ca in mai multe orase ale Romaniei exista deja magazine care vand produse etnobotanice cu aceleasi efecte ca drogurile ilegale usoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile".

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arata in Raport.

Aceeasi Comisie propune si legalizarea sexului comercial, adica a prostitutiei, dar nu si a intermediarilor de servicii sexuale, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. "Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efecte nedorite", avertizeaza insa membrii Comisiei.

Tot in scopul prevenirii transmiterii de boli, Comisia mai propune infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta si de prezervative oferite gratis.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă