25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialMaternitatea din Barlad se spala pe maini in cazul bebelusului mort subit

Maternitatea din Barlad se spala pe maini in cazul bebelusului mort subit

» Medicii de la Maternitatea Barlad, dar si cei de la Maternitatea "Cuza Voda" Iasi, unde a murit baietelul Iustin Leonard Andrei Chiriac, la cateva zile dupa nastere, au emis primele concluzii ale anchetei medicale interne legate de tragicul eveniment. Conform raportului Maternitatii din Barlad, copilul ar fi murit de « sindromul nou-nascutului de ziua a 4-a!

Raportul medicilor arata ca, "in urma analizei interne preliminare, a dezbaterilor in cadrul Comisiei Profesionale si a Consiliului Etic s-a concluzionat ca pe parcursul spitalizarii in unitatea noastra nu s-au constatat deficiente privind nivelul profesionist de ingrijire specific sectiei de neonatologie, fara a fi incalcate normele de etica si deontologie medicala". Cu alte cuvinte, niciun cadru medical de la Maternitatea Barlad nu poarta vreo vina in cazul decesului bebelusului. Mai mult, cei de la Barlad sustin ca au cerut colegilor de la Maternitatea "Cuza Voda" Iasi, acolo unde Iustin Leonard Andrei Chiriac a fost transportat in coma si a murit, sa le trimita si lor o copie dupa actele de spitalizare, insa au fost refuzati, pe motiv ca aceste acte se pun la dispozitia organelor de cercetare penala, numai in anumite conditii.

Totusi, cei de la Iasi au dat explicatii medicale legate de decesul bebelusului: "Simptomatologia se datoreaza sindromului hemoragic al nou-nascutului de ziua a 4-a, care la acest copil a debutat cu hemoragie intracraniana". Mai mult, sefii Maternitatii "Cuza Voda" Iasi cred ca "atitudinea medicului neonatolog de la Maternitatea Barlad a fost cea corecta pentru o maternitate cu aceasta competenta".

Conf. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii "Cuza Voda" Iasi a explicat ce inseamna, din punctul sau de vedere, "sindromul nou-nascutului de ziua a 4-a": "Mai corect spus, este vorba despre sindromul hemoragic al nou-nascutului de ziua a 4-a, intrucat aceste hemoragii au cateva date precise la care se pot produce, in cazul unui bebelus. Este vorba de zilele a treia si a patra, ziua a saptea, ziua a 14-a sau ziua 21.

Acest bebelus a avut de la nastere un deficit de vitamina K, i s-au facut toate procedeele profilactice, inclusiv administrarea acestei vitamine in scop profilactic, asa cum se face in cazul tuturor nou-nascutilor. In cazul acestui sindrom hemoragic de ziua a 4-a, copilul face hemoragie digestiva. Din nefericire, acest copil a inceput cu o hemoragie intracraniana, a continuat cu o hemoragie digestiva si totul a culminat cu o hemoragie digestiva. Sunt cazuri extrem de rare, unul dintre acestea fiind al copilului de la Barlad, mort la maternitatea noastra", a explicat conf. dr. Stamatin.

"Vrem sa tragem un semnal de alarma si pentru alti parinti"
Parintii copilului isi revin cu greu din soc. "Numai noi stim prin ce trecem si prin ce-am trecut. Am inteles ca au facut o ancheta interna, prin care s-au scos unii pe altii. Nu mai stim ce sa credem. Eu si sotia am facut o plangere penala pe 23 iunie la Politia Barlad, la domnul subcomisar Catalin Bejenaru, care a spus ca va declansa o ancheta. Ni s-a spus ca vom fi chemati pentru audieri, asteptam si noi. Nu vrem sa ne judecam neaparat, dar vrem sa tragem un semnal de alarma si pentru alti parinti, sa nu treaca prin ce am trecut noi", a spus agentul de politie Nicu Chiriac, tatal bebelusului decedat. Baietelul familiei Chiriac, care s-a nascut in conditii perfect normale, a decedat cateva zile mai tarziu dupa ce, potrivit parintilor, a ramas nesupravegheat si s-a sufocat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă