18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialMasura salvatoare sau o noua minciuna?

Masura salvatoare sau o noua minciuna?

Dupa mai bine de noua ani de cand bazinul de sarituri din cadrul Complexului National Sportiv "Lia Manoliu" a fost scos din functiune vestea ca exista un proiect potrivit caruia in 2008 acesta va fi dat in folosinta pare o gluma buna. si totusi, Agentia Nationala pentru Sport a aprobat un buget de 100.000 de RON pentru ca pana a finalul anului sa se inceapa demolarea peretilor incintei si sa se obtina autorizatia de constructie pentru viitoarea incinta.
Potrivit acestui proiect, pana la finalul anului peretii bazinului ar trebui dati jos, dar operatiunea nu este tocmai lesne de realizat. "Mai intai trebuie alcatuit caietul de sarcini pe baza caruia se obtine autorizatia de demolare, dupa care trebuie organizata o licitatie pentru angajarea firmei care sa se ocupe de demolarea propriu-zisa care dupa parerea mea va dura maximum trei luni. Oricum demolarea in sine nu va usoara pentru ca, pe de-o parte acoperisul este foarte greu, iar pe de alta, in jur exista zone care vor trebui protejate. si ma refer la mini-trenul de tenis din spatele incintei, la bazinul acopetit de inot care este lipit de cel de sarituri si chiar de aleea care duce la intrarea in baza", a precizat Nicolae Stere, inginerul sef al CNSB care urmareste derularea lucrarilor.
In prezent, proiectul se afla in faza de alcatuire a documentatiei pentru caietul de sarcini, iar specialistii sunt optimisti si apreciaza ca pana la finalul anului se vor incheia toate formalitatile privind obtinerea autorizatiei de demolare. "N-am fi putut incepe demolarea mai devreme nici daca am fi vrut. Peretii bazinului trebuie dati jos cand nu este niciun fel de activitate in jur, ori in bazinul de inot descoperit (n.r. – care se afla in imediata vecinatate a bazinului de sarituri) activitatea va continua si saptamana viitoare daca nu pana la 1 noiembrie", a spus Emil Cismas, directorul CNSB.

Neincredere la federatia de specialitate
In ciuda proiectului demarat de conducerea CNSB, reprezentantii forului nostru de specialitate sunt sceptici in ceea ce priveste finalizarea cu succes a acestuia. "Nu cred nimic pana nu vad. Dupa atatia ani in care ni s-a promis ca se va face ceva cu bazinul de sarituri nu pot fi optimist. Ideea demolarii peretilor bazinului este excelenta, dar numai in conditiile in care se va continua cu reconstructia incintei", si-a manifestat indoiala stefan Iamandi, secretarul general al Federatiei de Natatie si Pentatlon Modern.
Neincrederea este alimentata si de numeroasele promisiuni neonorate ale mai marilor care au condus sportul romanesc din 1998 pana in prezent, indiferent ca au fost ministri sau presedinti de agentie. Crin Antonescu, Georgiu Gingaras, Florian Gheorghe si chiar Octavian Belu, actualul presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, au promis refacerea bazinului de sarituri, dar si in momentul de fata acesta este o ruina. Ultimul promitea, chiar la inceputul mandatului, ca "in maximum trei luni bazinul de sarituri din Capitala va fi repus in folosinta", ceea ce evident s-a dovedit o gogorita cat China.

Proiect exista, bani sunt, mai ramane finalizarea
"Acum s-a terminat cu incertitudinile. In primavara cred ca se va incheia cu demolarea si reparatiile la bazinul de sarituri (n.r. – in afara de acoperis si pereti vor trebui renovate sau refacute in totalitate tambulinele si platfoma) astfel incat la vara bazinul va putea functiona descoperit. Apoi din toamna lui 2008 vom putea incepe copertarea incintei cu o structura usoara de sticla si aluminiu, iar in iarna sper sa ne putem lauda cu cel mai modern bazin de sarituri din tara", a spus Bogdan Gheorghe, secretarul general al ANS, cel care pentru un an a ocupat fotoliul de director al CNSB, in anii 1998 -1999, dar nu a putut rezolva la vremea aceea problema intrucat niciodata n-au existat suficienti bani. Din cauza fondurilor insuficiente, de-a lungul celor noua ani au fost realizate doar o multime de studii de fezabilitate, care insa propuneau solutii diferite. Acum se pare ca datele problemei s-au schimbat si exista atat banii cat  si proiectul pentru refacerea bazinului .
Nu putem sa nu amintim totusi ca alocarea la finalul acestui an a fondurilor pentru inceperea demolarii bazinului de sarituri s-a datorat unui complex favorabil de imprejurari care "izvoraste" din  ciudatenia legilor romanesti. La ultima rectificare de buget a fost repartizata suma de 500.000 de RON pentru inceperea reparatiilor la sistemul de ventilatie a bazinului acoperit din cadrul Complexului National Sportiv Bucuresti. Numai ca acesti bani nu puteau fi cheltuiti pana la finalul anului, deoarece era nevoie de cateva luni doar pentru organizarea licitatiilor pentru distribuirea lucrarii, asa ca au fost redistribuiti. Astfel, 100.000 de RON au fost alocati pentru intocmirea proiectului de demolare (50.000 de RON) si pentru obtinerea autorizatiei de constructie (50.000 de RON) urmand ca anul viitor sa fie alocati banii pentru finalizarea lucrarilor.  
Dupa noua ani, acesta pare cel mai viabil proiect, dar ramane de vazut daca va fi finalizat sau Capitala va ramane fara niciun bazin de sarituri.

Capitala europeana fara nici un bazin de sarituri
In aceasta vara, dupa inchiderea bazinului de sarituri din cadrul strandului Tineretului, Capitala a ramas fara nicio baza sportiva pentru practicarea sariturilor in apa. Sportivii legitimati la cele trei sectii de profil din cadrul cluburilor sportive bucurestene Olimpia, Steaua – Colegiul Emil Racovita si Triumf, nu mai au in momentul de fata decat varianta antrenamentelor pe uscat, in bazinele cu bureti!
De altfel, extinzand la nivel national, in momentul de fata, in Romania nu mai exista decat un singur bazin de sarituri in stare de functionare, la Sibiu. La cel din Bacau, unde lucrarile de reparatii care au inceput in 2005 si aveau termen de predare la finalul anului trecut, se lucreaza si acum. Inca se mai spera ca perioada de modernizare a bazinului de sarituri bacauan sa se incheie in aceasta iarna. z
Paradox
In conditiile de saracie lucie in ceea ce priveste bazinele de sarituri in apa, desi pare incredibil, Romania este reprezentata onorabil in competitiile internationale. Mai exact, la Campionatele Europene de anul trecut de la Budapesta, Ramona Ciobanu, de la CS Triumf, s-a clasat pe locul 4 la platforma 10 m si, alaturi de Corina Popovici, de la Steaua, s-a clasat pe pozitia a 5-a la platforma-sincron.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă