Alegerea unui masterat trebuie să fie făcută obiectiv, conform cu realitatea pieţei muncii, cât şi cu posibilităţile financiare şi factorii motivaţionali personali. Pentru angajatori, o diplomă care atestă absolvirea de studii post universitare poate reprezenta un motiv important pentru a fi avansat.
Urmarea unui masterat poate creşte şansele de a vă găsi un loc de muncă mai uşor, mai ales în condiţiile în care este din aceeaşi ramură de specialitate. „În momente de «criză» este important să fim cât mai pregătiţi. Oricum, cresc şansele de a găsi un job mai repede dacă aţi absolvit un masterat”, remarcă Anca Podoleanu, director executiv HR Club.
Mai mult, dacă sunteţi deja angajat, intenţia de a absolvi un masterat poate fi un motiv esenţial pentru şef să fiţi promovat sau să primiţi o mărire de salariu. „Pentru angajator este un semn că persoana respectivă este mai pregătită decât celelalte, cel puţin din punct de vedere teoretic”, completează Podoleanu.
Alegeţi specializarea cerută de piaţă
Tendinţa tinerilor în a-şi alege un master nu este în concordanţă cu necesitatea pieţei muncii, fapt pentru care o abordare obiectivă şi matură a propriilor abilităţi şi a cerinţelor angajatorilor poate duce la alegerea unui master cât mai util pieţei. „Din experienţă proprie, pot estima că un număr mare de angajaţi la stat sau de tinerii absolvenţi au făcut sau fac masterate care nu prea au de a face cu realitatea muncii din România sau mai precis cu abilităţile pe care joburile existente le solicită”, explică Marius Gîrlea, director general www.jobsinro.ro şi membru HR Club.
Alegerea celui mai bun masterat reprezintă o etapă considerabil dificilă, dat fiind gama extinsă de programe post-universitare. Criteriile de selecţie în România par a fi diferite faţă de cele utilizate în alte ţări occidentale. Dacă în străinătate principalul considerent este renumele universităţii, în ţară motivele sunt mult mai practice. „În afară, contează diplomele emise de primele şcoli din lume, iar motive precum tip orar, distanţă, cost, material de studiu sunt importante în România”, crede Marius Gîrlea, care recomandă, în principal, să ţinem cont de două considerente. „Impactul asupra carierei proprii şi plăcerea de a te informa şi a activa în specializarea aleasă sunt principalele criterii”, adaugă Gîrlea.
Recomandarea, hotărâtoare pentru facultate
Pentru a avea cel puţin două specializări este recomandată urmarea unui masterat într-un domeniu care poate aduce un plus pe lângă licenţă. Raluca Panait (23 de ani) şi-a ales să-şi continue studiile în-tr-o specializare care i-a lărgit orizonturile de aşteptare. După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Limbi Străine, tânăra urmează un master în publicitate. „La finalizarea masteratului voi putea acoperi două domenii de căutarea a unui job. Deja lucrez într-o agenţie, în care-mi folosesc cunoştinţele din facultate, urmând să mă specializez pe un domeniu mai clar pe creaţie”, ne-a spus Raluca, care a refuzat să urmeze o carieră în învăţământ.
Activitate din timpul facultăţii şi cunoştinţele pe care vi le-aţi făcut pot fi un element important în a urma cursurile unui masterat. Un exemplu de a vă folosi de acest lucru este scrisoare de recomandare, care este o ocazie bună de a convinge facultatea că sunteţi potrivit pentru programul respectiv, iar cu o semnătură a unei persoane importante, şansele de reuşită cresc considerabil. „Viitorul masterand poate solicita o recomandare profesorului care l-a coordonat în elaborarea lucrării de licenţă, dacă a existat o bună recomandare cu acesta”, sfătuieşte Iulian Sîrbu, consilier în carieră GCDF (Global Career Development Facilitator). Mai mult, Valeria Baciu, consilier în carieră GCDF, adaugă că o recomandare putem cere de la specialişti sau de la persoane afiliate unor instituţii din domeniul vizat, cât şi de la persoane care pot evidenţia abilităţile candidatului ce-l recomandă pentru specializarea aleasă.
Cel mai important lucru pe care îl poate oferi activitatea de voluntariat este faptul că se învaţă lucrul în echipă. De asemenea, în funcţie de domeniu, probabilitatea de a întâlni oameni din sectorul profesional de interes este destul de mare. Mărirea numărului de contacte duce şi la şansa de a găsi mai uşor un job la nevoie. Un potenţial angajator va şti pe cine să caute atunci când va avea nevoie de ocuparea unui post anume.