O romanca victima a traficului de persoane a reusit sa evadeze dintr-un apartament din capitala Irlandei, Dublin, iar pe baza marturiei sale politia irlandeza ancheteaza o retea de traficanti de carne vie si a arestat deja un barbat in acest dosar, relateaza editia online a Sunday Irish Independent.
Membrii retelei duceau in Irlanda tinere din Europa de Est, le sechestrau, le violau si le obligau sa se prostitueze. Cand a reusit sa scape, tanara romanca si-a sunat rudele din tara, care au sfatuit-o sa se duca la autoritati. "Cand a intrat in sediul politiei, era plina toata de vanatai si avea smocuri intregi de par smulse", relateaza Irish Independent. Romanca le-a spus oamenilor legii ca i se promisese o slujba de femeie de serviciu, dar cand a ajuns in Irlanda, membrii bandei i-au luat pasaportul, au inchis-o, au violat-o si vroiau sa o oblige sa se prostitueze.
Pe fondul crizei economice si financiare, numarul victimelor traficate este in crestere, fenomen despre care numeroase organizatii neguvernamentale internationale au avertizat inca de anul trecut. Romania nu face exceptie. Rapoartele internationale ne plaseaza in continuare pe harta traficului de carne vie, inclusiv ca tara de destinatie pentru femei aduse din Republica Moldova, Columbia si Franta, dar mai ales ca tara de tranzit si ca sursa. Mai multi romani membri ai unor retele de traficanti au fost arestati recent in strainatate – patru in Grecia, in luna august, si unul in Anglia, in luna iulie. Raportul pe 2009 al Departamentului de Stat al SUA asupra Traficului de Persoane, publicat in luna iunie, recunoaste eforturile Romaniei de a stopa traficul de carne vie, insa recomanda depunerea de eforturi mai mari pentru anchetarea si pedepsirea celor ce se fac vinovati de exploatarea victimelor.
"In 2008, 48 de traficanti de persoane au fost condamnati la inchisoare de la 1 la 5 ani, 56 au primit pedepse intre 5 si 10 ani si numai doi traficanti au fost condamnati la peste 10 ani inchisoare", se arata in document, care precizeaza si ca, tot anul trecut, "Guvernul a alocat 270.000 de dolari pentru patru ONG-uri care le-au acordat asistenta victimelor traficului de persoane, fata de numai 72.000 de dolari alocati in 2007".
Conform raportului amintit, romanii – femei, copii, barbati – sunt exploatati prin munca sau sexual in Spania, Italia, Grecia, Cehia, Germania, Cipru, Olanda, Slovacia, Polonia, Portugalia, Belgia, Turcia, Suedia, Ungaria si Danemarca. Desi nu se afla pe aceasta lista, Irlanda a mai avut de-a face cu traficanti romani. Anchetatorii afirma ca multi copii romi din Europa de Est sunt adusi in Irlanda pentru a fura. "Veniturile generate de acestia si de alti membri ai comunitatii rome permit construirea de palate pentru capii familiilor de traficanti, aflate in principal la Timisoara", scrie Irish Independent. Trei dintre membrii unor astfel de familii isi asteapta sentintele la Timisoara, in urma unei operatiuni a politiei irlandeze.