Doi frati italieni din Torino, radioamatori, au fost martorii luptei dintre URSS si SUA pentru cucerirea spatiului.
Aventura fratilor Giovanni si Achille Battista Judica Cordiglia a inceput la 4 octombrie 1957, cand au captat bip-ul primului satelit lansat pe orbita de sovietici, celebrul Sputnik, a scris La Stampa. De atunci, dei doi au devenit pasionati de vanarea semnalelor din spatiu. Ei au captat si vocea lui Gagarin si au anuntat prezenta primului om in spatiu inainte ca aceasta sa fie confirmata de agentia TASS.
Dar pasiunea lor i-a facut si martorii unor tragedii cutremuratoare: sacrificiul cosmonautilor sovietici. In noiembrie 1960, cu sase luni inaintea zborului reusit al lui Gagarin, cei doi au auzit clar un semnal S.O.S. al unui vehicul care se indeparta de Pamant fara posibilitatea de a se mai intoarce, iar in mai 1961 au inregistrat moartea unui echipaj alcatuit din doi barbati si o femeie, la reintrarea in atmosfera. Mesajul femeii, ultima supravietuitoare, este dramatic. "Vorbiti-mi, vorbiti-mi!", le cere ea supraveghetorilor zborului, incercand sa-si pastreze calmul. "Mi-e cald", repeta obsesiv. "Vad o flacara!" "Ma voi prabusi?" si ultimele cuvinte, acelasi "Mi-e cald" sfasietor.
"Americanii comunicau totul si se expuneau unor critici dure. La Moscova, in schimb, se pastra tacerea asupra operatiunilor pana cand acestea erau incununate de succes. Dar antenele noastre au reconstituit ce se intampla. Torino era un loc privilegiat, primul punct unde astronavele sovietice reluau contactul cu bazele din Rusia, dupa blackout-ul impus de survolarea SUA si a oceanului. Astfel, ei transferau aici toate datele", au explicat Giovanni si Achille, adaugand: "Nu ne impingea ideologia, nu eram anticomunisti, nici in solda americanilor. Ne deranja numai ca se nega realitatea. Cosmonautii erau voluntari constienti de riscul de a muri".