-0.7 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialMartin Scorsese, marele castigator al Galei Oscarurilor

Martin Scorsese, marele castigator al Galei Oscarurilor

Dupa ce in ultimii 25 de ani a fost eternul perdant al premiilor Academiei americane de Film, cariera lui Martin Scorsese a fost in sfarsit recompensata duminica noapte cu un Oscar pentru regia filmului 'The Departed' ('Cartita'), pelicula careia i-au revenit si onorurile pentru cel mai bun film, informeaza AFP receptionata de Rompres. Nominalizat pentru a sasea oara la Oscar la cea de-a 79-a gala a celor mai importante premii din cinematografia mondiala, regizorul newyorkez in varsta de 64 de ani nu a mai parasit festivitatea cu mainile goale.
Dupa 'Raging Bull' (1981), 'The Last Temptation Of Christ'(1989), 'Goodfellas' (1991), 'Gangs Of New York' (2003) si 'The Aviator' (2005), Martin Scorsese a castigat un premiu Oscar cu filmul 'The Departed' (2006) care in mod paradoxal este considerat de specialisti poate mai slab decat alte filme cu care reputatul regizor a pierdut in cursa pentru premiul Oscar, dar cu certitudine este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2006.
Cariera lui Martin Scorsese are importanti piloni de rezistenta in colaborarea cu trei actori – Harvey Keitel, Robert De Niro si mai recent, noul sau preferat Leonardo DiCaprio.
Alaturi de Robert De Niro cu filmul devenit cult 'Taxi Driver', Martin Scorsese a castigat un premiu Palme d'Or la Cannes in 1976. Cei doi au o noua colaborare imediat dupa aceea in filmul 'Raging Bull', un film biografic despre viata campionului de box Jake LaMotta, pelicula ce i-a adus lui De Niro un Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.
De pe lunga lista a filmelor semnate Martin Scorsese mai fac parte 'The Colour Of Money' cu Paul Newman si Tom Cruise, 'The Last Temptation Of Christ' care a provocat controverse nenumarate in randul gruparilor fervent crestine, 'Goodfellas' cu acelasi De Niro avandu-l de aceasta data drept partener de ecran pe inimitabilul Joe Pesci, sau 'Casino' unde cuplului De Niro – Pesci i se mai adauga Sharon Stone.
In 2003 filmul sau 'Gangs de New York' cu Leonardo DiCaprio in rolul principal a adunat 10 noinalizari la Oscar fara a-i aduce insa reputatului regizor premiul meritat, situatie care s-a repetat si doi ani mai tarziu cand filmul sau 'The Aviator', tot cu Leonardo DiCaprio in rolul principal a avut 11 nominalizari la Oscar. 'The Aviator', o biografie a controversatului pionier al aviatiei americane Howard Hughes a pierdut, desi considerat favorit, in fata filmului 'Million Dollar Baby' regizat de Clint Eastwood.
|n prezent Martin Scorsese pregateste un nou film, de asemenea alaturi de Leonardo DiCaprio, ce va avea drept subiect viata lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Forest Whitaker a obtinut confirmand previziunile expertilor premiul Oscar pentru cel mai bun actor cu filmul 'The Last King of Scotland' in care a interpretat rolul dictatorului ugandez Idi Amin. Actrita britanica Helen Mirren a castigat de asemenea confirmand asteptarile Oscarul pentru cea mai buna actrita cu portretul pe care i-l face reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii confruntata cu tragedia mortii printesei Diana in pelicula 'The Queen'.
La fel conform asteptarilor, debutanta Jennifer Hudson a castigat un Oscar cu filmul 'Dreamgirls' pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, in timp ce infrangerea colegului sau de film Eddie Murphy in fata lui Alan Arkin ('Little Miss Sunshine') a constituit singura surpriza notabila a Oscarurilor 2007.
Filmul 'Little Miss Sunshine' venit din spatiul filmelor necomerciale, cu buget restrans, a reusit sa se transforme intr-un hit cinematografic international si i-a adus un Oscar scenaristului Michael Arndt pentru cel mai bun scenariu original.
Documentarul 'An Inconvenient Truth', o cronica a campaniei sustinute de fostul vicepresedinte american Al Gore pentru a avertiza asupra posibilelor efecte dramatice ale incalzirii globale a castigat Oscarul rezervat filmelor documentare si i-a adus Melissei Etheridge un Oscar pentru cel mai bun cantec original cu piesa 'I Need to Wake Up'.
Compozitorul Gustavo Santaolalla a castigat cel de-al doilea Oscar consecutiv din cariera pentru muzica filmului 'Babel', o pelicula 'care ne face sa intelegem mai bine cine suntem, de ce si pentru ce suntem aici', dupa cum a declarat laureatul. Tot el a castigat un Oscar la aceasi categorie in urma cu un an cu filmul 'Brokeback Mountain'.
Filmul 'Happy Feet' a obtinut Oscarul dedicat filmului de animatie, reusind sa-i 'fure' pretiosul trofeu pionierului animatiei pe calculator John Lasseter ('Toy Story') care a intrat in competitie cu filmul 'Cars'.
Povestea fantastica a unei fetite care se ascunde de teroarea razboiului civil spaniol in propria lume a povestilor – 'Pan's Labyrinth' de Guillermo del Toro a obtinut trei premii Oscar la categoriile scenografie, machiaj si cinematografie.
Filmul 'The Lives of Others' despre un scriitor de piese de teatru si prietena sa actrita aflati sub supravegherea politiei politice in Republica Democrata Germana a obtinut Oscarul dedicat filmelor straine.
Alan Robert Murray si Bub Asman au obtinut un Oscar pentru editare de sunet cu filmul 'Letters From Iwo Jima' al regizorului Clint Eastwood.
Detinatorul recordului esecurilor la Oscar, inginerul de sunet Kevin O'Connell, si-a extins seria nominalizarilor fara nici un premiu la cifra 19, de aceasta data filmul sau 'Apocalypto' fiind intrecut de muzicalul 'Dreamgirls' la categoria montaj sonor.
Conform primelor date, ratingul Galei Oscar au fost mai mic decat in anii anteriori, in momentul culminant al anuntarii celui mai bun film al anului 2006 inregistrandu-se o audienta de 38,5 milioane de persoane, adica aproximativ o treime din numarul telespectatorilor care au urmarit galele Oscar din anii trecuti in care au candidat hituri cinematografice precum 'Gladiator' sau 'The Lord of the Rings: The Return of the King'.

 

Iata castigatorii Oscarurilor, desemnati de Academia americana de film (in ordinea acordarii): Scenografie: "El Laberinto del Fauno" – Eugenio Caballero, Pilar Revuelta; Machiaj: "El Laberinto del Fauno" – David Marti, Montse Ribe; Scurtmetraj de animatie: "The Danish Poet" – Torill Kove; Scurtmetraj de fictiune: "West Bank Story" – Ari Sandel; Montaj de sunet: "Letters from Iwo Jima" – Alan Robert Murray, Bub Asman; Sunet: "Dreamgirls" – Michael Minkler, Bob Beemer, Willie D. Burton; Actor in rol secundar: Alan Arkin -"Little Miss Sunshine"; Lungmetraj de animatie: "Happy Feet" – George Miller; Scenariu adaptat: William Monahan – "The Departed"; Costume: "Marie Antoinette" – Milena Canonero; Imagine: "El Laberinto del Fauno" – Guillermo Navarro; Efecte speciale vizuale: "The Pirates of Caribbean – Dead Man s Chest" – John Knoll, Hal T Hickel, Charles Gibson, Allan Hall; Cel mai bun film strain: "Das Leben der Anderen" – Germania; Actrita in rol secundar: Jennifer Hudson – "Dreamgirls"; Scurtmetraj documentar: "The Blood of Yingzhou Dictrict" – Ruby Yang, Thomas Lennon; Lungmetraj documentar – "An Inconvenient Truth" – Davis Guggenheim, Al Gore; Coloana muzicala originala: "Babel" – Gustavo Santaolalla; Scenariu original: Michael Arndt – "Little Miss Sunshine"; Melodie originala: "I Need To Wake Up" Melissa Etheridge – "An Inconvenient Truth"; Montaj – Thelma Schoonmaker – "The Departed"; Actrita in rol principal: Helen Mirren – "The Queen"; Actor in rol principal: Forest Whitaker – "The Last King of Scotland"; Regizor: Martin Scorsese – "The Departed"; CEL MAI BUN FILM: THE DEPARTED.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă