» Mai multe ONG-uri au organizat un mars de protest pentru salvarea Capitalei de sub asediul constructiilor-mamut.
» Cladirea de birouri de langa Catedrala "Sf. Iosif" si blocul de 13 etaje din Piata Revolutiei, pe lista neagra.
» Protestatarii au cerut redeschiderea strandului Tineretului si implementarea transportului ecologic.
Cateva sute de locuitori ai Capitalei si reprezentanti ai sapte ONG-uri au marsaluit ieri prin oras pentru a manifesta impotriva distrugerii Bucurestiului. Ei au vrut sa-i sensibilizeze pe edilii care aproba proiectele de modernizare a orasului fara a tine cont de efectele pe termen lung ale masurilor luate in prezent. Autorizarea construirii mai multor cladiri-mamut s-a facut fara a se tine cont de efectele asupra traficului rutier din vecinatati, care va fi dat peste cap, au acuzat manifestantii. De asemenea, zonele verzi dispar rand pe rand, iar bazele sportive si de agrement sunt preluate de afaceristi care vor sa realizeze proiecte imobiliare.
"Capitala noastra nu e mosia voastra"
Manifestantii s-au intalnit la ora 13.00, la Catedrala "Sf. Iosif", de unde au pornit catre Piata Revolutiei si s-au oprit la Parcul Cismigiu. "Capitala noastra nu e mosia voastra" a fost motto-ul marsului prin care organizatorii au vrut sa atraga atentia autoritatilor asupra problemelor orasului. Una dintre revendicari a fost cea legata de dezmembrarea constructiei de langa Catedrala "Sfantul Iosif", pentru care au fost intentate mai multe procese si a izbucnit un mare scandal ce a depasit granitele Romaniei. Cu toate acestea, constructia care ar putea pune in pericol cladirea Catedralei este aproape gata. O alta revendicare a fost oprirea santierului la blocul ultramodern de 13 etaje din Piata Revolutiei, care nu se incadreaza in peisajul cu cladiri vechi, de sase etaje. Construirea de mari cladiri de birouri va duce la supraaglomerarea traficului rutier in vecinatatea lor, atrag atentia organizatorii marsului. Aceasta, in conditiile in care viteza medie de deplasare in centrul Bucurestiului a scazut de la 15 km/ora in anul 2000 la sub 10 km/ora in urma cu doi ani. Mai mult, viteza medie la orele de varf, pe Bd. I.C. Bratianu, intre Piata Unirii si strada Coltei, a ajuns la 2 km/ora in 2007, conform raportului "Bucurestiul, un dezastru urbanistic", al Asociatiei "Salvati Bucurestiul".
Strandul Tineretului, in pericol
Protestarii au mai cerut redeschiderea strandului Tineretului, impiedicarea distrugerii imprejurimilor Parcului Cismigiu, deschiderea Parcului cu Platani si implementarea transportului ecologic.
Conform datelor furnizate de asociatia Eco Civica, din 1990 si pana in prezent au disparut 45 de baze sportive, iar strandul Tineretului ar putea fi demolat si inlocuit de blocuri de peste 20 de etaje, dupa ce a fost concesionat pe 49 de ani unei firme de dezvoltare imobiliara.
DENSITATEA LOCUIRII
» Peste limita confortului
In Bucuresti, densitatea locuirii a ajuns la 9009 locuitori/km patrat, in conditiile in care nivelul de la care confortul social scade acut este de 3500 de locuitori/km patrat, se arata in raportul "Bucurestiul, un dezastru urbanistic". Cu toate acestea, spun autorii raportului, se acorda autorizatii de construire in nestire in locuri deja suprapopulate.