Senatorul UDMR Marko Bela afirmă că politicienii din Ungaria datorează scuze Uniunii pentru implicarea în campania electorală, spunând că aceştia „au compromis ideea de literatură” prin scandalul legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Senatorul UDMR Marko Bela a criticat de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, întrunit, duminică, la Târgu Mureş, implicarea politicienilor din Ungaria în campania electorală din România.
El a afirmat că, prin scandalul legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, reprezentanţii Ungariei „au reuşit să îl denigreze cu totul pe acest scriitor” şi că este nevoie de „o Ungarie care să nu facă greşeli diplomatice, să se poată rezolva cel puţin problema reînhumării”.
Marko a declarat apoi presei că aşteaptă scuze de la politicienii din Ungaria pentru implicarea lor în campania electorală din România, de la alegerile locale, când au sprijinit „cele două partide care au încercat să concureze UDMR” – Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.
„În primul rând, nu cred că am spus o noutate atunci când am afirmat că politicienii n-ar fi trebuit să se implice într-o astfel de acţiune de reînhumare, prin care au reuşit să amplifice tensiunile între cele două comunităţi şi aţi văzut cu toţii ce s-a întâmplat. În ce priveşte scuzele, aici nu e vorba numai de acest eveniment şi anume preconizata reînhumare, ci în primul rând despre implicarea politicienilor din Ungaria în campania electorală şi faptul că demnitari importanţi ai statului ungar au susţinut cele două partide care au încercat să concureze UDMR. De aceea am spus, după ce am aflat rezultatele acestor alegeri – dar la urma urmei, indiferent de aceste rezultate – că ei ne datorează scuze”, a spus Marko Bela.
Marko a spus că politicienii din Ungaria „au compromis ideea de literatură” prin scandalul legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, dar că, în perspectiva alegerilor generale, speră „foarte mult” că aceştia „au tras anumite învăţăminte”.
„Au compromis ideea de literatură, la urma urmei, că scriitorii şi societatea civilă au menirea să se ocupe de aprecieri privind un scriitor, inclusiv o eventuală reînhumare, şi nu politicienii să folosească aceste evenimente în scopuri de campanie – că în mod cert era vorba de campania electorală. Eu sper foarte mult că ei au tras anumite învăţăminte şi deocamdată haideţi să sperăm cu toţii că nu se implică”, a spus Marko Bela.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei că el crede că politicienii din Ungaria nu se vor implica şi în campania electorală pentru alegerile generale.
„Eu sunt optimist şi cred că nu se vor implica”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că, făcâd această apreciere, se bazează pe „simţul olfactiv”.
Instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins excepţiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc şi a anulat, miercuri, autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.
Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, în 26 mai, că a atacat în contencios administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc. Ulterior, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.
MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.