1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialMark Gitenstein, investit ambasador SUA in Romania

Mark Gitenstein, investit ambasador SUA in Romania

Mark Gitenstein a fost investit ambasador al SUA la Bucuresti, in prezenta lui Joseph Biden, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat la Indian Treaty Room, in imobilul unde se afla sediul vicepresedintelui american – relateaza agentia Mediafax.

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta mai multor oficiali americani, dar si a insarcinatului cu afaceri al Romaniei, Cristian Gaginsky.

De altfel, in discursul rostit cu aceasta ocazie, remis de ambasada SUA la Bucuresti, Gitenstein a folosit cateva cuvinte in limba romana adresate atat diplomatului roman, cat si memoriei bunicilor sai de origine romana: "O revenire acasa, la originile mele, la locurile de unde au plecat, in secolele trecute, bunicii si strabunicii mei, in America. Le aduc acum, aici, un omagiu".

"Nu este doar o mare onoare de a-l reprezenta pe presedintele Obama, dar este vorba si despre o revenire la locul de unde, in urma cu mai mult de un secol, bunicii mei au plecat catre America si lor le aduc astazi un tribut: strabunicului meu, Lewis Bralower si strabunicii mele, Celia Bralower (din Braila, respectiv Iasi), buncii mele Rose Bralower si in mod special tatalui meu, Seymour Gitenstein. La 94 de ani, el locuieste inca in orasul meu natal, Florala, Alabama. L-am vazut recent si calitatea esentiala pe care o observ la el o vad la toti cei care locuiesc astazi in Romania. Un popor solid, rezistent, hotarat care a trecut prin multe, dar care nu si-a pierdut niciodata simtul umorului si dragostea de viata", a spus Gitenstein, in discursul rostit la ceremonia de depunere a juramantului, al carui text a fost remis MEDIAFAX de ambasada SUA la Bucuresti.

"Povestea Romaniei in ultimele doua decenii este una remarcabila: de la un satelit sovietic la unul dintre cei mai loiali si demni de incredere aliati; de la o piata paralizata, dominata de stat, la economia cu cea mai rapida crestere din Europa, inainte de recesiunea la nivel mondial de la finalul anului trecut", a comentat Gitenstein.

El a mai spus in discursul sau ca, in calitatea lor de aliati, romanii au luptat fara rezerve alaturi de militarii americani in unele dintre cele mai periculoase zone din Irak si Afganistan. "Noi, americanii, credem in cuvintele lui Shakespeare: «acela care isi varsa sangele alaturi de mine, este fratele meu»", a adaugat el.

"Am primit instructiuni foarte clare de a merge mai departe pentru consolidarea si aprofundarea acestei aliante, de a ajuta romanii sa isi revina din aceasta perioada de recesiune in primul rand prin cresterea comertului si a investitiilor SUA in Romania", a mai spus Gitenstein, adaugand ca misiunea sa "va presupune cel putin partial consolidarea transparentei, a regulilor statului de drept, a reformei administrative si legislative".

El s-a referit de asemenea, in contextul instructiunilor primite, la "extinderea si impulsionarea angajamentului in slujba tolerantei si a drepturilor minoritatilor, care se vad deja din partea liderilor curajosi ca presedintele Basescu".

Gitenstein si-a incheiat discursul rostind sloganul de campanie al presedintelui Obama – "Yes we can".

"Rugati-va pentru noi si pentru America", a mai spus diplomatul american, care, de altfel, a citat pasaje din Biblie in discursul rostit.

Senatul american a confirmat, la jumatatea lunii iulie, nominalizarea de catre presedintele Barack Obama a mai multi ambasadori, intre care si cel in Romania, Mark Henry Gitenstein.

Alaturi de Gitenstein au mai fost confirmati ambasadorii americani in Franta, Marea Britanie, Danemarca, India, Kosovo, Oman si Tunisia – relateaza Mediafax.

Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...
Ultima oră
Pe aceeași temă